Verfrissend rood fruit

Na slechte jaren komt Beaujolais nu weer in de gratie. Harold Hamersma vond een mooie.

Langzaam komt Beaujolais uit het verdomhoekje. Jarenlang gebivakkeerd in de hoek waar de klappen vielen. Een combinatie van gutsende regens en opdrogende vraag. Aan hun lot overgelaten wijngaarden. Miljoenen onverkochte liters. En dan heb ik het niet louter over die vermaledijde Beaujolais Primeur. Door de vaak – overigens terechte – negatieve bejegening raakte ook het ‘echte rood’ besmet. Zelfs als deze afkomstig was uit de hogere kwaliteitsregio’s van de streek.

Ooit goed in het gehoor liggende namen als Fleurie, Saint Amour, Brouilly en Juliénas klonken plots als vloeken in de kerk. Argwaan gevoed door inferieure primeur. Zuinige mondjes door snibbige zuren. Het geloof dat de gamaydruif kwaliteitswijn kon voortbrengen was weg.

Maar het kentert. Onze hang naar koel rood zorgt voor weer wat kleur op de wangen van de producenten. Zo ook de belangstelling voor het biologisch-dynamische. En de financiële en professionele impulsen van grote en veelbelovende namen uit Bourgogne die in hun zuiderbuur een kansrijke ‘overnamekandidaat’ zien. Gevestigde namen als Jadot, Louis Boillot, Lafarge en Thibault Ligier-Belair hebben er wijngaarden gekocht. Als tegenwicht zijn er ook nieuwe, ambitieuze producenten opgestaan. Balagny, Sunnier en Rottiers meldden zich er voor actieve dienst.

Onlangs deed ik een mooie vondst. Een Beaujolais die je niet al te vaak treft, terwijl deze als de belangrijkste cru wordt gezien. Voilà, Moulin-à-Vent. Afkomstig van – makkelijk te onthouden – Château du Moulin-à-Vent, een domein dat na al het zware weer de zon weer ziet doorbreken. De familie Parinet, de eigenaren die in 2009 het toenmalige Château des Thorins kochten, schuwden de investeringen niet. 70.000 stokken werden vervangen en de kelder 21ste-eeuws gemaakt. Daarbij werd een jonge wijnmaker – Edouard Parinet is met zijn 27 nog net in de 20e eeuw geboren – aan het roer gezet. En die heeft op en in Moulin-à-Vent de wind er goed onder. Met wat hulp van het fraaie oogstjaar 2014 presenteerde hij in zijn Couvent des Thorins verfrissend rood fruit, een salmiakdropje op de achtergrond en een heldere blik.

    • Harold Hamersma