Veiligheid kerncentrale Doel schiet nog tekort

De kerncentrale bij het Belgische Doel moet volgens atoomwaakhond IAEA beter gecontroleerd worden op ouderdom.

Foto: Jonas Roosens/ANP

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) wil aanvullende veiligheidsgaranties van de directie van de kerncentrale in Doel bij Antwerpen. Na een uitgebreide inspectie van tien dagen stelt de IAEA dat er flinke vooruitgang is geboekt bij de uitvoering van de veiligheidsplannen, maar dat het nog beter moet.

Nederland maakt zich zorgen over de veiligheidscultuur bij de Belgische centrale. Burgemeesters in West-Brabant pleitten onlangs nog voor een tijdelijke sluiting en eerder deed minister Melanie Schultz van Haegen dat al twee keer.

Lees ook: Een ramp, vlak over de grens? We zien wel

De kernreactoren Doel 1 en 2 stammen uit 1975. In 2015 besloot de Belgische overheid dat de centrale nog tien jaar open blijft, omdat er anders elektriciteitstekorten zouden kunnen ontstaan.

Veiligheidscontroles

De IAEA-experts willen dat alle structuren en componenten van de kerncentrale worden gecontroleerd op veroudering en eisen ook garanties dat de gegevens in de databanken “consistent en compleet” zijn.

De directie en het Belgische nucleaire agentschap FANC zeggen dat ze de aanbevelingen uit gaan voeren. Over twee jaar komt de IAEA terug voor een nieuwe inspectie.