Van Rijn: nieuwe organisatie moet pgb gaan uitvoeren

Persoonsgebonden budget Staatssecretaris Van Rijn wil de chaos bij het pgb nieuwe stijl te lijf met een nieuwe organisatie. Er komt alvast een betere website.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) wil de uitvoering van het pgb nieuwe stijl reorganiseren. Hij richt een „publieke organisatie” op die de verantwoordelijkheid voor de uitvoering op zich zal nemen.

Dat heeft Van Rijn woensdag aan de Kamer gemeld. Mensen die vanwege ouderdom, ziekte of handicap hulp of verzorging thuis zelf willen regelen, kunnen daarvoor zo’n persoonsgebonden budget aanvragen.

Zaterdag publiceerde NRC een reconstructie van de mislukte invoering van het nieuwe pgb begin 2015. Daaruit bleek dat Van Rijn herhaaldelijk signalen had genegeerd dat de invoering mis zou gaan en, toen dat gebeurde, bijna 5 miljard euro aan budgetten zonder noemenswaardige controle uitbetaalde.

Een van de problemen met het pgb nieuwe stijl is dat het proces voor aanvraag en uitbetaling van de zorgbudgetten complex, foutgevoelig en gebruiksonvriendelijk is. Sinds 2015 heeft de bewindsman nauwelijks stappen gezet om daar iets aan te doen. Patiënten, belangenorganisaties, Tweede Kamer en uitvoerder SVB vragen al sinds de mislukte invoering om maatregelen die deze voorziening structureel zullen verbeteren.

Dat Van Rijn er nu voor kiest om een nieuwe organisatie aan dat proces toe te voegen is opmerkelijk. Een van de oorzaken van de problemen is juist dat er nu al zo veel partijen bij de uitvoering van het pgb betrokken zijn.

De nog niet bestaande organisatie krijgt ook het beheer van een gebruiksvriendelijke website waar patiënten makkelijker hun budgetten kunnen aanvragen en beheren. Deze website, die de schakel moet vormen tussen de patiënt en alle uitvoeringsorganisaties, wordt op dit moment gratis gebouwd door zorgverzekeraar DSW. Gemeenten, Zorgkantoren, SVB en het ministerie ruzieden de afgelopen maanden over wie de website moest bouwen.

Het oprichten van de publieke organisatie duurt minimaal een jaar, denkt Van Rijn. Maar om in de tussentijd toch al aan de betere website te kunnen werken, krijgt het ministerie van VWS „bij wijze van overgang het opdrachtgeverschap voor het beheer”.

Van Rijn reageerde ook op Kamervragen over de manier waarop hij handelde toen de invoering begin 2015 misliep. De staatssecretaris gaf toen opdracht om zonder noemenswaardige controle alle declaraties uit te betalen van zorgverleners van patiënten. Van Rijn schrijft nu dat voor het betalen van declaraties in ieder geval een budgethouder bekend moest zijn en ook de naam van een zorgverlener.

Toch wekt een intern stuk van 1 oktober 2015 in handen van NRC een andere indruk. Daarin staat welke „controles” op dat moment zijn losgelaten om alle declaraties op tijd uit te kunnen betalen. Volgens het stuk hoeft er voor het betalen van een declaratie geen budget aan de aanvrager van de zorg te zijn toegekend. Ook hoeft er geen goedgekeurd zorgcontract tussen patiënt en zorgverlener te zijn. Een naam of BSN-nummer van de zorgverlener is ook niet nodig.

Commentaar pagina 17
    • Derk Stokmans