Van As uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld

Eerder won ze de prijs al in 2009. Na de Spelen in Rio stopte Naomi van As als international.

Naomi van As in actie tijdens de halve finale op de Spelen in Rio in 2016 tegen Duitsland.
Naomi van As in actie tijdens de halve finale op de Spelen in Rio in 2016 tegen Duitsland. Foto Koen Suyk/ANP

Naomi van As is voor de tweede keer in haar carrière uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld. Dat maakte de internationale hockeybond FIH donderdag bekend. Het is wel de eerste keer dat Van As de prijs in haar eentje krijgt. Toen ze de onderscheiding in 2009 won, moest ze die delen met de Argentijnse Luciana Aymar.

Twitter avatar naomivanas Naomi van As Verrast en vereerd met het winnen van de Player of the Year Award 2016! @FIH_Hockey #honored #HockeyStars ⭐️🇮🇳 https://t.co/CUBQtjfPJ6

Van As (33) is tweevoudig wereld- (2006 en 2014) en olympisch kampioen (2008 en 2012). Dat Van As de prijs krijgt, is ondanks haar staat van dienst enigszins verrassend. Afgelopen zomer won ze zilver op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het Britse team won de finale na shoot-outs.

Na de Spelen en in totaal 229 interlands stopte Van As als international. Ook enkele andere boegbeelden van dezelfde dubbele gouden generatie namen afscheid van Oranje: aanvoerster Maartje Paumen, Ellen Hoog en Joyce Sombroek, al had die beslissing bij Sombroek te maken met een blessure.

Sombroek was genomineerd voor de prijs van beste keeper van het jaar, maar die ging naar de Britse Maddie Hinch. Ook Jaap Stokman (keeper), Jorrit Croon (talent) en Alysson Annan (coach vrouwen) werden genomineerd en wonnen niet. Vorig jaar ging de onderscheiding voor beste hockeyster ter wereld naar Lidewij Welten.

    • Joram Bolle