In beeld

Carnaval? Trump wordt al ruim een jaar bespot

Trump gaat ongetwijfeld een hoofdrol opeisen in de vele Nederlandse carnavalsoptochten van de komende dagen. Maskers zijn uitverkocht, bijna geen parade blijft zonder een karikatuur van de Amerikaanse president. Maar wereldwijd zijn er al eerder veel Trump-imitaties gemaakt: poppen, lookalikes, persiflages. Een bloemlezing.

Nice, 11 februari: een praalwagen met Trump wordt door de menigte geduwd tijdens de carnavalsparade, het eerste grootschalige evenement in de stad sinds de terroristische aanslag afgelopen zomer.
Foto Reuters
Mainz, 21 februari: een lid van de carnavalsclub in Mainz legt de laatste hand aan een beeld van Trump als olifant, het symbool van de Republikeinse partij.
Foto AP
Nairobi, 30 augustus 2016: De 'Trump Pistols' spelen hun single 'God Save The Queen' in het satirische poppenprogramma 'The XYZ Show', op de Keniaanse televisie. De show steekt de draak met landelijke en internationale politici, net als het legendarische Britse programma 'Spitting Image'.
Foto EPA
Denver, 8 januari: ruiter Guy Vernon doet met zijn paard Outwestkid mee aan de National Western Stock Show, een van de bekendste rodeo-shows van de VS, in de categorie 'freestyle'. Hij kan er 20.000 dollar mee winnen.
Foto AFP
Saundersfoot, Wales, 1 januari: een zwemmer verkleed als Trump doet mee aan de traditionele nieuwjaarsduik. Anderen, verkleed als Mexicanen, houden een muur omhoog.
Foto Reuters
Parijs, 20 januari 2016: de presentatie van de mannencollectie van Japans modemerk Sacai, tijdens de Paris Fashion Week.
Foto EPA
Warren, Michigan, 15 januari: een bezoeker aan de manifestatie 'Our First Stand: Save Health Care', vlak voor het aantreden van Trump. Onder anderen senator (en oud-presidentskandidaat) Bernie Sanders pleitte daar voor het behoud van 'Obamacare', het zorgsysteem dat ingevoerd werd door Barack Obama om zo veel mogelijk Amerikanen verzekerd te krijgen. Trump wil dat zo snel mogelijk afschaffen.
Foto AFP
Washington DC, 15 januari: stand-ins voor Melania en Donald Trump (links) en vicepresident Mike Pence en zijn vrouw Karen doen mee aan de generale repetitie voor de inauguratie, vijf dagen later. De rollen worden vervuld door officieren van de Amerikaanse landmacht.
Foto Reuters
Hong Kong, 3 februari: een speelgoedfiguurtje van Donald Trump staat te koop in een speelgoedwinkel Seven. Fabrikant Dragon in Dream maakte het poppetje zo, dat zijn handen en hoofd vervangen kunnen worden. Het bedrijf maakt ook nazi-poppetjes.
Foto AFP
Seoul, 20 januari: op de dag van de inauguratie wordt een wassenbeeld van Trump onthuld in het museum Grévin Seoul, een Koreaanse tegenhanger van Madame Tussauds. Een wassen Obama stond daar al.
Foto AP
Hong Kong, 25 januari: bij het Amerikaanse consulaat zoenen en knuffelen 'Kim Jong-un' en 'Trump' elkaar, gespeeld door een Hong Kongse en Amerikaanse acteur. Ze willen laten zien hoe de relatie tussen Noord-Korea en de VS er ook uit zou kunnen zien.
Foto AFP
Londen, 18 januari: twee dagen voor de inauguratie wordt het wassenbeeld van Trump gepresenteerd in museum Madame Tussauds.
Foto EPA
Mexico-Stad, 20 februari: Mexicaanse acteurs voeren een toneelstuk op over Trump en de Ku Klux Klan, bij een bijeenkomst van een lokale politieke partij. Op de toneelmuur achter ze is het woord 'haat' geschreven.
Foto Reuters
Chicago, 15 februari: voorafgaand aan het bezoek van Corey Lewandowski, Trumps voormalige campagneleider, wordt door tegenstanders een piñata van Donald Trump aan een boom opgehangen op de campus van de University of Chicago. Het idee: heel hard tegen de pop slaan met stokken.
Foto AFP
New York, 11 februari: acteur Alec Baldwin wordt alom geprezen als vertolker van Donald Trump, in het satirische tv-programma 'Saturday Night Live'. In deze sketch klaagt hij in 'The People's Court' de rechters aan, die het aandurfden om zijn inreisverbod onwettig te verklaren.
Foto NBC
Chicago, 12 februari: activist Peter Buck draagt een hoed met daar bovenop een klein poppetje van Trump, tijdens een demonstratie bij de Trump Tower. Die had de vorm van een 'mass mooning': collectief de billen laten zien. Op die manier wilden de deelnemers protesteren tegen Trumps plannen, en eisen dat hij zijn belastingaangiftes openbaar maakt.
Foto AFP
Maastricht, 21 februari: maskers van Donald Trump zijn dit jaar een hit tijdens carnaval. Bij sommige grote verkopers zijn ze al uitverkocht.
Foto ANP