Trump herroept Obama’s richtlijn over toiletgebruik transgenders op scholen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een federale richtlijn over toiletgebruik door transgenders op openbare scholen ingetrokken. Volgens de richtlijn, die bijna een jaar geleden werd uitgevaardigd door Trumps voorganger Barack Obama, moesten scholen het recht van transgenders garanderen om gebruik te maken van het toilet van hun keuze.

Obama vaardigde de omstreden landelijke richtlijn uit naar aanleiding van een wet in North Carolina waarbij het transgenders werd verboden om naar het toilet te gaan voor het geslacht dat niet op hun geboorteakte stond. De federale richtlijn werd de inzet van een felle juridische strijd en was sinds augustus al opgeschort door een federale rechter in Texas. Trump trekt de richtlijn in voordat het Amerikaanse Hooggerechtshof zich erover zou buigen.

De regels werden nooit wettelijk vastgelegd, maar scholen maakten onder Obama kans om subsidie te verliezen als ze de richtlijn niet opvolgden. Volgens Trumps nieuwe voorstel kunnen staten en schoolbesturen de richtlijnen bepalen. Tijdens de verkiezingscampagne zei Trump nog dat het hem niet uitmaakte naar welke wc transgenders gingen, maar dat viel niet goed bij veel Republikeinen. Trump veranderde vervolgens zijn standpunt.

Saillant detail is volgens The New York Times het feit dat minister van Onderwijs Betsy DeVos de afgelopen dagen intern weerstand heeft geboden tegen het intrekken van de richtlijn. Minister van Justitie Jeff Sessions en Trump zouden haar onder druk hebben gezet om in te stemmen.