De Thuiskok: Bonenrisotto

Risotto zonder rijst, kun je dat nog wel risotto noemen? Ach, het principe van bouillon die wordt opgenomen door ingrediënten, in dit geval bonen, is hetzelfde. Bovendien neemt dit boek het niet heel nauw met kwalificaties, want zoals u maandag heeft kunnen lezen is het ook maar de vraag of je dit wel een kookboek voor mannen kunt noemen.

Toen noemde ik dit recept een voorbeeld van een van de gerechten waarbij ik me afvraag of het wel mannelijk is. Een van de interessantste en verrassendste recepten uit het boek is het zeker. Wat ik er aantrekkelijk aan vind, is dat ingrediënten als mascarpone, tijm en citroenrasp subtiele hints zijn aan de Italiaanse keuken, waar toch de risotto zijn oorsprong vindt.

Los de bouillon op in 225 ml heet water en zet apart. Verhit op laag vuur de olijfolie in een koekenpan en voeg de ui en knoflook toe. Doe de bonen en bouillon erbij, roer een paar minuten. Voeg de mascarpone, snijbiet, citroensap, de helft van de citroenrasp en tijm toe. Maak af met wat peper en zeezout en garneer de risotto met de overige citroenrasp.