Opinie

    • Lucette Mascini

‘Seksuele intimidatie op straat is geen etnisch probleem’

Stelling Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen op straat worden lastig gevallen. Volgens de gemeente is de etniciteit van de daders relevant.

Uit onderzoek van de gemeente Rotterdam blijkt dat nafluiten, achtervolgen en het seksueel opdringerig benaderen van vrouwen op straat schering en inslag is. Wethouder Joost Eerdmans van Sociale Veiligheid wil daar iets tegen doen door in zijn beleid rekening te houden met de etnische oorsprong van de daders: voornamelijk Antilliaanse en Marokkaanse mannen, volgens de gemeente. De vraag is of dat een goed idee is. De stelling van de week is: ‘Seksuele intimidatie op straat is geen etnisch probleem.’

Wethouder Sociale Veiligheid Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam): „Om straatintimidatie aan te pakken moet je weten met wie, hoe en waar je dat moet doen. Dat is bij het begin: de seksuele opvoeding. Daarbij speelt culturele achtergrond een rol.”

Dr. Tamar Fischer, onderzoeker Erasmus Universiteit Rotterdam, voerde een ander deel van het onderzoek naar straatintimidatie in Rotterdam uit: „Het onderzoek van de gemeente is onbetrouwbaar. Het is namelijk niet na te gaan wat de etniciteit van de daders van straatintimidatie is. Je vraagt vrouwen dan om terug te denken aan de keren dat ze geïntimideerd zijn, en of ze nog weten of het om Antillianen, Marokkanen of andere etniciteiten ging. Daarbij spelen andere factoren een rol in iemands latere gedrag, zoals of hij als kind leerde om met gevoelens om te gaan.”

Nourdin El Ouali, fractieleider van de op islam geïnspireerde partij Nida: „Het heeft geen zin om te doen of seksuele intimidatie een etnisch probleem is. Want dat is het niet. Neem Donald Trump: hij zegt gewoon dat mannen vrouwen bij hun ‘pussy’ moeten ‘grabben’. Dat heeft te maken met een lage seksuele moraal. Dáár moet je iets aan doen. Je hebt hier ook corpsballen die meisjes in hun billen knijpen. En het gebeurt ook op de werkvloer, zoals in advocatenkantoren. Het gebeurt waar een machocultuur heerst.”

Kapster Jennifer van Angel Cuts op de Nieuwe Binnenweg: „De seksuele opvoeding van Antillianen heeft niks met hun straatgedrag maken. Ik ben zelf Antilliaanse, dus ik kan het weten. De meeste jongens roepen vrouwen na om stoer te doen. Als je wat terug zegt schrikken ze zich dood. Sommige vrouwen vinden het ook wel leuk. Het is wel vervelend als je altijd langs hetzelfde pleintje loopt en daar staat dan elke dag een groep jongens die je naroepen. Maar daar kan de wijkagent wat aan doen.”

    • Lucette Mascini