Risicobuffer

ECB-opkopen raken winst Bundesbank

De Bundesbank, de Duitse centrale bank, heeft in 2016 de laagste winst in tien jaar gemaakt als gevolg van de risico’s die de Bundesbank loopt door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit meldden Duitse media donderdag.

De winst kelderde van ruim 3 miljard euro in 2015 naar 1 miljard euro in 2016, staat in het jaarverslag van de bank. De Duitse schatkist loopt dit geld mis. Het nieuws voedt in Duitsland de discussie over de negatieve kanten van het ECB-beleid.

De winstdaling komt door een buffer die de Bundesbank heeft aangelegd tegen verwachte toekomstige verliezen door het opkoopprogramma van staatsleningen van de ECB. Namens de ECB koopt de Bundesbank Duitse staatsleningen op. Daarop is de rente veelal negatief, waardoor de Bundesbank geld verliest. Nu nog wordt dit verlies ruimschoots goedgemaakt doordat de ECB-depositorente nog verder negatief staat (-0,4 procent). Dat betekent dat de Bundesbank veel rente ontvangt van banken. Maar naar verwachting zal de ECB deze depositorente ook weer gaan verhogen. Dan blijft de Bundesbank zitten met de verliezen op de staatsleningen, terwijl de rente-inkomsten teruglopen. De Nederlandsche Bank (DNB) trof vorig jaar om dezelfde reden een voorziening, van een half miljard euro. De Nederlandse staat kreeg minder winst uitgekeerd.

Het ECB-beleid is zeker niet alleen slecht voor de Duitse en Nederlandse schatkist. Duitsland en Nederland kunnen ultragoedkoop lenen doordat de ECB met haar aankopen de rentes op staatsleningen drukt.

    • Mark Beunderman