Moskou ontmaskert met ‘fake’-stempel

Nepnieuws Met een factcheckdienst en ‘informatietroepen’ bestrijdt de Russische overheid onwelgevallige berichten.

MiD Rusland

Een screenshot van een artikel van The New York Times, voorzien van een stempel met de vette, rode tekst: „Fake. It contains false information!” In de strijd tegen nepnieuws is het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een eigen factcheckrubriek begonnen op de website.

Woordvoerder Maria Zacharova verklaarde woensdag dat het initiatief voortkomt uit pogingen van de internationale overheden en media om Rusland zwart te maken. „Ze gebruiken altijd dezelfde methode en komen nooit met concrete feiten”, aldus Zacharova tijdens een persconferentie.

„Wij hechten groot belang aan de vrijheid van meningsuiting (…) en respecteren niet alleen de vrijheid van meningsuiting, maar ook de mening van journalisten, zelfs wanneer wij het categorisch met hen oneens zijn.”

Het ontmaskeren van desinformatie

Volgens Zacharova is de rubriek bedoeld om desinformatie over Rusland te ontmaskeren. Vijf berichten – van media als The New York Times, Bloomberg en The Telegraph – zijn tot nog toe gecheckt. Maar behalve met het label ‘fake’ zegt het ministerie niet waarom de artikelen onjuist zijn. Journalisten reageerden laconiek op het nieuws. Alexej Venediktov van de Moskouse zender Echo Moskvy stelde dat journalisten een vermelding op de site moeten zien als een „eervolle medaille”.

De Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, kondigde donderdag de oprichting aan van een speciale afdeling binnen de strijdkrachten gewijd aan ‘informatie-operaties’. „Propaganda moet slim, intelligent en effectief zijn”, zo citeerde persbureau RIA Novosti Sjojgoe. Militair analist Leonid Ivasjov zei tegen dagblad Kommersant dat de afdeling zich zal bezighouden met „grondige analyses” die kunnen uitwijzen waar „informatieklappen” het effectiefst uitgedeeld kunnen worden.