Meeste auto-ongelukken in 2016 bij A12 Gouda

In totaal vonden er 97 ongevallen plaats op de A12 op een punt waar automobilisten over de A20 moeten doorkruisen.

Het Gouwe-aquaduct, A12 bij Gouda
Het Gouwe-aquaduct, A12 bij Gouda Foto Bram van de Biezen/ANP

De noordbaan van de A12 bij het Gouwe-aquaduct in Gouda was in 2016 het gevaarlijkste wegdeel van Nederland. Stichting Incident Management Nederland (SIMN) constateerde daar vorig jaar 97 ongevallen, meldt SIMN in een persbericht. Ook de A10 bij Amsterdam en de A20 in Rotterdam waren bijzonder gevaarlijk. Op een wegdeel van vijf kilometer op de A10 bij Watergraafsmeer werden 125 ongelukken geregistreerd.

Volgens SIMN is de weg bij Gouda gevaarlijk omdat automobilisten vanuit Gouda over verschillende rijstroken van de A20 moeten doorsteken om op de A12 te belanden. De nieuwe oprit die vorige zomer is aangelegd om dat punt te vermijden wordt nog niet veel gebruikt, schrijft de stichting. Ook zijn er veel aanrijdingen omdat het verkeer vanuit Rotterdam vaker in de spits in de file staat, terwijl het verkeer op de rijstroken uit Den Haag gewoon doorrijdt. Bij het invoegen vanuit de file gaat het dan fout.

Andere problemen

SIMN maakt onderscheid tussen één en vijf kilometerzones. Onder de gevaarlijkste één-kilometerzones vallen naast stukken van de A12 ook wegdelen van de A8 en A10. Daar klapten vorig jaar tientallen auto’s op elkaar:

De top vijf gevaarlijkste snelwegzones van één kilometer. Klik op een wegdeel voor meer informatie

In die laatste categorie staat de A10 met stip op één, net zoals in 2015. Op de rechter weghelft tussen hectometerpaal 10,0 en 14,9 van het IJ naar Overamstel ging het 125 keer mis. Ook de A16 blijkt gevaarlijk. In Rotterdam vonden er op twee vijf-kilometerdelen tussen de A20 en het knooppunt Ridderkerk in totaal 205 ongelukken plaats.

Op sommige plekken in Nederland is de verkeersveiligheid wel significant verbeterd, meldt SIMN. De buitenbocht van de A58 bij Roosendaal was in 2015 het meest gevaarlijke wegdeel van het land. Dankzij een verbetering van het asfalt in de bocht werden er vorig jaar helemaal geen ongelukken meer gemeld.