Lekkende agent niet in hechtenis

Dienst Bewaken en Beveiligen De politieagent die ervan wordt verdacht opsporingsinformatie te hebben gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie, komt voorlopig op vrije voeten.

ANP / Koen van Weel

De Haagse rechter-commissaris heeft donderdag het verzoek afgewezen voor voorlopige hechtenis voor de politieagent die afgelopen maandag werd aangehouden omdat hij volgens de politie vertrouwelijke inlichtingen lekte aan een Marokkaans-Nederlandse criminele groepering.

Dit meldt advocaat Peter Plasman van de verdachte agent, Faris K., vanuit de Haagse rechtbank. Een woordvoerder van de rechtbank bevestigt dit. Volgens haar blijven de verdenkingen van schending van het ambtsgeheim wel bestaan maar zijn „er geen gronden om de verdachte nog langer op te sluiten”. Faris K. mag het verdere corruptieonderzoek en het proces verder in vrijheid afwachten.

K. wordt ervan verdacht informatie te hebben gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. K. werkte bij de Dienst Bewaken en Beveiligen, die onder meer belast is bij de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders.

Lees ook Agent bij dienst beveiliging lekte naar Marokkaans-Nederlandse criminelen

Wilders maakte donderdag bekend dat de PVV alle publieke campagneactiviteiten voorlopig opschort. Hij wil niet meer de straat op tot alle feiten bekend zijn, twitterde hij. Een voor zaterdag gepland bezoek aan Volendam gaat daarom in ieder geval niet door.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Nieuws enorm verontrustend. Tot alle feiten mbt onderzoek corruptie DBB bekend zijn, schort PVV de publieke activiteiten (flyeren) op.

Reactie OM

Het Openbaar Ministerie in Den Haag is zeer ontstemd door het besluit van de rechter-commissaris om Faris K. in vrijheid te stellen. “De rechtbank heeft wat uit te leggen”, zegt een woordvoerster. Het OM zegt dat de “gronden voldoende zwaar” waren om K. gevangen te houden. Het onderzoek vereist volgens het OM ook dat hij vast blijft zitten. Justitie overweegt nu in hoger beroep te gaan maar de vraag is nu of dit nog zin heeft. “Een verdachte die op vrije voeten is, kan het onderzoek verstoren”.

Luister ook onze nieuwste podcastaflevering over Wilders: Haagse Zaken #2: Geert Wilders