Kamer stemt in met alsnog ratificeren Oekraïneverdrag

Tijdens de stemming kreeg het verdrag de steun van 89 Tweede Kamerleden, 55 stemden tegen.

Premier Rutte in de Tweede Kamer tijdens Oekraïnedebat afgelopen dinsdag.
Premier Rutte in de Tweede Kamer tijdens Oekraïnedebat afgelopen dinsdag. Foto Bart Maat/ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat ermee akkoord dat Nederland het Oekraïneverdrag alsnog ratificeert. Tijdens een hoofdelijke stemming kreeg het verdrag donderdag de steun van 89 Tweede Kamerleden, 55 volksvertegenwoordigers stemden tegen. Eerder deze week ging een meerderheid van de Tweede Kamer er al mee akkoord dat Nederland het verdrag alsnog ratificeert.

Na tien maanden debatteren heeft het kabinet op het allerlaatste moment het verdrag nog door de Kamer gekregen. Of het verdrag ook daadwerkelijk geratificeerd gaat worden hangt af van het oordeel van de Eerste Kamer, later dit jaar. Daar is het kabinet afhankelijk van enkele CDA-senatoren. Die partij stemde in de Tweede Kamer tegen het verdrag.

Bij het referendum in april wees 61 procent van de opgekomen kiezers het verdrag af. Strikt genomen kan het kabinet verwijzen naar de referendumwet waarin staat dat het om een niet bindende uitspraak gaat.

Lees ook: Oekraïnedebat toont kloof tussen politiek en burgers

Stemmen over samenwerking met Oekraïne

Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne was een initiatief van GeenPeil, een samenwerkingsverband van onder meer GeenStijl, het Burgercomité EU en het Forum voor Democratie. Zij zamelden in totaal meer dan 443.000 handtekeningen in zodat Nederland zich over het verdrag kon uitspreken.

Het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne is bedoeld om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Tegenstanders van het associatieverdrag vrezen echter dat die afspraak de opmaat is naar een volwaardig lidmaatschap van de Europese Unie voor Oekraïne.