Is dit de moeilijkste puzzel ooit bedacht?

TED maakte een animatiefilm om de ‘moeilijkste logische puzzel ooit’ uit te leggen.

Stel: je stort met je ruimteschip neer op een willekeurige planeet. De enige manier om weer weg te komen is door hulp van drie lokale buitenaardse heersers. Voordat ze je kunnen helpen, moet je er alleen achter zien te komen hoe ze alledrie heten. Gelukkig heb je hun drie namen wel al gehoord: Tee, Eff en Arr.

Een bord met aanwijzingen maakt duidelijk dat je drie vragen aan ze mag stellen. Dan wordt het lastig. Een van de drie spreekt altijd de waarheid, eentje liegt altijd en de derde spreekt willekeurig de waarheid of liegt. Het probleem? Je spreekt de taal genoeg om vragen te stellen, maar je weet niet welke van twee woorden uit de lokale taal (‘ozo’ en ‘ulu’) ja en welke nee betekent.

TED, de organisatie die wereldwijd lezingen organiseert (met als lijfspreuk ‘ideas worth spreading’), maakte voor haar YouTube-kanaal een video om de ‘moeilijkste logische puzzel ooit’ uit te leggen.

Bekijk hier de video:

Het ‘ridder-schildknaap’ probleem

Het door TED gepresenteerde raadsel is een variant op ‘The Hardest Logic Puzzle Ever’ waar de Amerikaanse filosoof en wiskundige George Boolos in 1996 een artikel over publiceerde in The Harvard Review of Philosophy (PDF). In 1992 had hij al een vertaalde versie van de puzzel gepubliceerd in de Italiaanse krant La Repubblica.

Lees ook: Kabouters met een mutsprobleem

De puzzel werd volgens Boolos bedacht door de filosoof Raymond Smullyan. In het oorspronkelijke scenario gaat het niet om drie buitenaardse heersers, maar drie goden. Tegelijkertijd is dit een uitbreiding van het bekende ‘ridder-schildknaap’ probleem, een puzzel die al in 1978 door Smullyan bedacht werd.

    • Christiaan Paauwe