Iraaks leger verovert vliegveld West-Mosul

Volgens een woordvoerder is het vliegveld in de zuidelijke buitenwijk van de stad in handen van het Iraakse leger.

Foto Khalid Mohammed / AP

Het Iraakse leger heeft donderdag het vliegveld van Mosul ingenomen. Daarnaast is het bezig met een aanval op een belangrijke militaire basis van terreurgroep Islamitische Staat (IS), die het merendeel deel van het westen van de stad nog in handen heeft. Dat meldt persbureau Reuters.

Iraakse speciale eenheden bestormden het vliegveld van Mosul en de nabijgelegen Ghozlani-basis in een zuidwestelijke buitenwijk van de stad donderdagochtend. “Onze strijdkrachten zijn een belangrijke operatie begonnen met de bestorming van de luchthaven van Mosul en de Ghozlani-basis om de terroristen van Daesh [IS] te verdrijven. Wij kunnen bevestigen dat het vliegveld militair is heroverd en het is een kwestie van korte tijd voordat we het helemaal onder controle hebben”, verklaarde de woordvoerder van het Iraakse leger Sabah al-Numan aan staatsmedia in de loop van de ochtend. Enkele uren later was het vliegveld volledig ingenomen.

100.000 manschappen

Na de herovering van Oost-Mosul vorige maand is het vliegveld een belangrijke volgende overwinning. Naast de symbolische waarde van de herovering kan het vliegveld op de lange termijn gebruikt worden als uitvalsbasis en lanceerplatform voor luchtaanvallen op IS. Het vliegveld en de Ghozlani-basis werden in juni 2014 onder de voet gelopen door troepen van IS. Er wonen op het moment nog zo’n 650.000 burgers in West-Mosul.

Bekijk ook: Het slotoffensief om Mosul is in volle gang

De slag om Mosul, de tweede stad van Irak, is het belangrijkste doel binnen de grote militaire campagne op het moment om IS volledig uit Irak te verdrijven. In totaal vechten er zo’n 100 duizend Iraakse manschappen, Koerdische strijders en sjiitische milities mee.

Lees ook: Iraaks leger start groot offensief West-Mosul

Sinds het begin van de militaire campagne een aantal maanden geleden zijn de Iraakse troepen snel opgerukt in door IS bezet gebied. De herovering van Mosul zal waarschijnlijk het einde van het zelfverklaarde kalifaat in Irak betekenen.

Al-Bab

Ook in Syrië moest de terreurgroep donderdag een nederlaag incasseren. De door Turkije gesteunde rebellentroepen van het Vrije Syrische Leger (FSA) veroverden het centrum van Al-Bab op IS. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. De stad was het belangrijkste bolwerk van IS in de provincie Aleppo. Sinds een aantal maanden voert Ankara met rebellen een offensief om de terreurgroep uit het noorden van Syrië te verdrijven.