Hogere omzet bouwsector in 2016

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de omzet in de sector vorig jaar met 6,3 procent is gegroeid ten opzichte van 2015.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De bouwsector zat in 2016 nog steeds in de lift. Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag publiceerde, blijkt dat de omzet in de sector vorig jaar met 6,3 procent groeide ten opzichte van 2015. Die groei is bovendien weer hoger dan een jaar eerder, toen vijf procent groei werd geboekt. Wel zit de bouwsector nog altijd niet op het niveau van voor de crisis: het omzetniveau ligt nog 8 procent lager dan in 2008.

Net als voorgaande jaren deed ook in 2016 vooral de woning- en kantorenmarkt het erg goed, met een omzetstijging van 9,3 procent. Het CBS benadrukt ook hier dat het niveau ten opzichte van de situatie vóór de crisis in 2008 nog steeds 18,3 procent lager ligt.

Ook in de gespecialiseerde bouw was er groei en steeg de omzet met 7,8 procent. In deze sector ligt het niveau nog slechts 3,4 procent onder dat van voor de crisis. In de grond-, weg en waterbouw was vorig jaar enige krimp. De omzet daalde met bijna 2 procent, maar omdat deze sector de afgelopen jaren nauwelijks met de crisis te maken kreeg, is er ten aanzien van 2008 nog altijd sprake van groei.

Goede vooruitzichten

Bouwondernemers zien 2017 zonnig tegemoet. Volgens de CBS-cijfers verwacht 40 procent dat hun omzet ook dit jaar zal stijgen, tegenover 4 procent die rekening houdt met een daling.

Ook uit andere cijfers blijkt dat de vooruitzichten voor de sector vooralsnog goed zijn. Donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS laten zien dat in het laatste kwartaal van 2016 het aantal verleende bouwvergunningen voor woningen weer is gestegen, een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten op de woningmarkt. Ook meldt het CBS dat bijna een kwart van de bouwondernemers verwacht hun personeelsbestand dit kwartaal uit te breiden. Inmiddels heeft 8 procent van de bouwondernemers al te maken met een tekort aan arbeidskrachten, tegen 1 procent een jaar geleden.

    • Clara van de Wiel