Geert Wilders voorlopig niet de straat op om DBB-lek

Hij noemt het lek “enorm verontrustend”, en wil niet meer de straat op tot alle feiten boven tafel zijn.

Geert Wilders tijdens zijn campagnebezoek aan Spijkenisse, afgelopen zaterdag.
Geert Wilders tijdens zijn campagnebezoek aan Spijkenisse, afgelopen zaterdag. Foto Remko de Waal/ANP

De PVV gaat voorlopig niet de straat op om te flyeren uit zorgen over het beveiligingslek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Dat heeft Geert Wilders donderdag bekendgemaakt via Twitter. Hij maakt zich zorgen over zijn beveiliging en wil dat “alle feiten met betrekking tot het onderzoek” bekend zijn, schreef hij op Twitter. De rechtbank besloot donderdagmiddag de voorlopig hechtenis van de agent op te heffen.

Wilders zei donderdagavond dat hij zijn besluit niet uit strategische motieven heeft genomen. “Ik wil het zekere voor het onzekere nemen.” Niet alleen voor zijn eigen veiligheid, maar ook voor die van de mensen die zaterdag in Volendam naar hem toe zouden komen. Wilders zei ook dat hij zich eraan ergert dat hij “iedere dag voor nieuwe verrassingen” komt te staan, door onthullingen in de media. Hij zei het kabinet nog wel te vertrouwen.

Wilders’ besluit om zijn campagneactiviteiten op te schorten, volgt op nieuws van het AD dat er al eerder onderzoek gedaan is naar DBB-agent Faris K., toen hij nog werkzaam was voor de politie in Utrecht. Anonieme bronnen zeggen tegen de krant dat ook toen sprake was van een lek, maar details zijn volgens het AD nog onduidelijk. De krant meldt wel dat de broer van K., die eveneens bij de politie werkte, ontslagen werd nadat hij onder meer kentekengegevens verkocht had.

Geert Wilders zei van beide kwesties niet van op de hoogte geweest te zijn:

“Mijn hemel, ook dit wist ik niet. Wat weet ik nog meer niet?”

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Er is nu op alle niveaus en heel veel plekken bij de Nationale Politie spoedoverleg gaande over #Wildersgate

De veiligheid van alle politici, inclusief Wilders, is gewaarborgd. Dat heeft minister Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) donderdagavond laten weten op basis van informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), meldt ANP.

Luister ook onze nieuwste podcastaflevering over Wilders: Haagse Zaken #2: Geert Wilders

‘Wilders niet in gevaar’

NRC meldde dinsdag dat Faris K. informatie verkocht aan een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie. Op dat moment werkte hij voor de dienst die belast is met de bewaking van politici en leden van het Koninklijk Huis. Later bleek hij in die rol onder meer omgevingsscans voor Wilders gemaakt te hebben.

Politiechef Erik Akerboom zei woensdag dat Geert Wilders door het lek “voor zover nu bekend” niet in gevaar is geweest. Geert Wilders toonde zich na een gesprek met premier Rutte en minister Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) gerustgesteld. Hij noemde het DBB-lek op Twitter een “serieuze zaak” die door het kabinet ook serieus werd behandeld.

Niet naar Volendam

Wilders zou zaterdag dus een bezoek brengen aan Volendam. Dat gaat niet door. Welke andere campagneactiviteiten door de kwestie in gevaar komen, is nog niet duidelijk.

Ongeveer tegelijk met de bekendmaking van Wilders dat zijn partij de “publieke activiteiten”, zoals flyeren, zou opschorten, besloot de rechtbank dat K. zijn proces in vrijheid mag afwachten. De rechter zag geen reden om zijn voorlopige hechtenis te verlengen.