Vooronderzoek naar mogelijke fraude Martin Schulz

Martin Schulz staat voor op Merkel in de peilingen, maar nu komt er een onderzoek naar mogelijke corruptie in zijn tijd als voorzitter van het Europees Parlement.

Foto: Filip Singer/EPA

Tegen voormalig voorzitter Martin Schulz van het Europees parlement is een vooronderzoek naar fraude en corruptie begonnen. Het Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF bekijkt meldingen dat hij in zijn tijd als parlementsvoorzitter onterechte bonussen toekende en mensen promotie liet maken zonder goede reden.

Schulz is de kandidaat voor de sociaal-democratische SPD bij de Duitse verkiezingen. Sinds de aankondiging van zijn kandidatuur is de SPD omhoog geschoten in de peilingen. Schulz heeft inmiddels zelfs een lichte voorsprong genomen op bondskanselier Merkel.

Reisvergoedingen

Volgens Der Spiegel en The Sunday Times is de huidige campagneleider van Schulz - Markus Engels - een van de mensen die profiteerden. Hij zou duizenden euro’s aan onterechte reisvergoedingen hebben gekregen. De kranten schreven eerder deze maand dat Schulz ongeoorloofde geldsommen uitgaf in dure sterrenrestaurants en vaak een privévliegtuig nam zonder dat dat nodig was.

Het antifraudebureau OLAF begint nu een vooronderzoek om te bepalen of een volledig fraude- en corruptieonderzoek nodig is. De begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement heeft een lange reeks vragen over de beschuldigingen gesteld aan het parlementsbestuur.

Schulz werd vaker beschuldigd van corruptie tijdens zijn voorzitterschap, maar die aantijgingen konden nooit hard worden gemaakt.

De timing van het onderzoek is erg ongelukkig met deelstaatverkiezingen in Saarland voor de deur. In september zijn de landelijkse Bondsdagverkiezingen.

SP twijfelt aan intenties onderzoek

SP-europarlementariër Dennis de Jong zet vraagtekens bij de intenties van het onderzoek. De voorzitter van de controlecommissie van het EU-parlement, Ingeborg Grässle, is een partijgenoot van Merkel.

“Grässle heeft dit waarschijnlijk ingestoken want het is niet echt nieuw”, zegt De Jong tegen persbureau ANP. “In het rapport van vorig jaar werden die benoemingen en het gebruik van privéjets al genoemd. Dat wordt nu in de politieke strijd opgerakeld.”

Of Schulz echt de fout in is gegaan zegt De Jong, die lid en rapporteur is van de parlementscommissie, niet te kunnen beoordelen. “Maar zowel met de benoemingen als de privéjets balanceerde hij op het scherpst van de snede.”

    • Arjan Meesterburrie