Drugslab in huis van aangehouden advocaat Klaas Otto

Jan Piet van R. wordt verder verdacht van het beïnvloeden van getuigen.

Politieagenten tijdens een actie op het woonwagenkamp waar oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender woont. Foto Marco de Swart

De politie heeft een drugslaboratorium aangetroffen in de woning van de eerder deze week aangehouden advocaat van Klaas Otto. Otto is de oprichter en voormalig president van motorclub No Surrender. Behalve het niet meer functionerende drugslab in de woning is ook 3,4 kilo amfetamine aangetroffen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Breda.

De advocaat, Jan Piet van R., die vanmiddag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris, zou ook hebben geholpen bij het beïnvloeden van getuigen. Hij zou briefjes van Klaas Otto uit de gevangenis hebben gesmokkeld en daarna hebben afgegeven aan compagnons van Otto die de getuigen moesten benaderen.

Een van die compagnons, de schoonvader van de zoon van Klaas Otto, heeft zich inmiddels gemeld als getuige tegen Otto. Hij zou zijn bedreigd en heeft om die reden een verklaring afgelegd over de manier waarop Otto hem instrueerde om getuigen te beïnvloeden.

De schoonvader, een bewoner van een woonwagenkamp in Etten-Leur, wordt door betrokkenen omschreven als een insider uit de omgeving van Otto. Zijn verklaring kwam voor de politie als een verrassing omdat tijdens het onderzoek naar Klaas Otto was gebleken dat vrijwel niemand een verklaring durft af te leggen over hem.

Lees ook No Surrender-baas Otto verraden door vertrouweling uit eigen familie

Jan Piet van R. is al eerder onderwerp geweest van onderzoek, nadat bekend was geworden dat Klaas Otto in dienst zou zijn geweest van de advocaat. Uit onderzoek van NRC blijkt dat hij ook andere hand- en spandiensten heeft verleend voor Otto.

Vorig jaar is de gemeente Bergen op Zoom een onderzoek begonnen naar aanleiding van een vergunningaanvraag door Van R. De advocaat veroorzaakte verwarring door in mei 2016 op eigen naam een bouwvergunning aan te vragen op het woonwagenkamp van Otto. Op datzelfde adres had eerder de zoon van Otto een vergunning aangevraagd, maar die was onvoldoende onderbouwd. Vervolgens werd de vergunning aangevraagd door Van R. Uit navraag van de gemeente bleek dat de vergunning echter bestemd was voor de zoon van Otto. Dit resulteerde in een Bibob-onderzoek – waarbij de overheid onderzoekt of er sprake is van ondermijning van de openbare orde door criminele investeringen. De vergunning is uiteindelijk niet verleend.

De Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten, Pieter van Regteren Altena, gaat de handelswijze van Van R. onderzoeken.

    • Andreas Kouwenhoven
    • Jan Meeus