Doet Trump genoeg tegen opkomend anti-semitisme?

Haatincidenten in de VS Sinds de opkomst van Trump stijgt het aantal anti-semitische incidenten. De prsident laat te weinig van zich horen, luidt de klacht.

„De antisemitische dreigingen die onze joodse gemeenschap en gemeenschapscentra bedreigen zijn verschrikkelijk, pijnlijk en een droevige verwijzing naar al het noodzakelijke werk om haat, vooroordelen en kwaad uit te roeien.”

Zo reageerde president Trump dinsdag na een nieuwe reeks antisemitische incidenten in de VS. Hij sprak na een rondleiding door het nieuwe National Museum of African-American History in Washington.

Synagogen en joodse centra zijn extra op hun hoede na dreig-telefoontjes naar elf van deze centra op maandag. De FBI onderzoekt een eerdere golf bedreigingen in januari, toen in een paar dagen tijd 53 synagogen en joodse centra werden gedreigd met aanslagen of beklad met hakenkruisen. Op een joods kerkhof bij St. Louis werden vorig weekend ruim tweehonderd graven geschonden.

Trumps dochter Ivanka, die zich in 2009 tot het jodendom bekeerde toen ze met Jared Kushner trouwde, twitterde: „Amerika is gebouwd op het principe van religieuze tolerantie. We moeten onze gebedshuizen en religieuze centra beschermen.”

Trumps uitspraken kwamen na weken waarin joodse groeperingen de president verweten dat hij zich onvoldoende uitsprak tegen antisemitisme. Het Anne Frank Center for Mutual Respect veroordeelde Trumps uitlatingen dinsdag scherp als onvoldoende. In een verklaring noemde directeur Steven Goldstein Trumps woorden onder meer een „pleister op de kanker van antisemitisme die woekert in zijn eigen regering”.

Trumps kleinkinderen zijn joods, net als sommige regeringsleden. Maar zijn strateeg Steve Bannon leidde eerder de website Breitbart, die wit nationalisme uitvent. Trumps regering wekte in januari opschudding omdat zij op National Holocaust Remembrance Day alleen sprak van ‘slachtoffers, overlevenden en helden’ en Joden niet noemde.

Trump snoerde vorige week een orthodox-joodse verslaggever de mond die hem naar de antisemitisme incidenten vroeg. „Ik ben de minst antisemitische, de minst racistische persoon die u ooit gezien heeft.”

Vorige week rapporteerde het Southern Poverty Law Centre dat agressie jegens andersgelovigen sterk toenam sinds Trumps opkomst. In de maand na zijn zege tekende de organisatie 33 gevallen van antisemitisme op: hakenkruisen of antisemitische folders.

Overigens is vooral het aantal antimoslimgroepen sterk gestegen. Het Centrum legt de oorzaak bij Trumps campagne die extreem-rechts zou hebben „geëlektrificeerd”.

Woensdag belde Trump de gouverneur van Missouri, de staat waarin St. Louis ligt. Vicepresident Pence vloog er onaangekondigd heen, hielp met het overeindzetten van grafstenen op het geschonden kerkhof en zei: „Er is geen plaats in Amerika voor haat, uit vooroordeel gepleegde daden, geweld of antisemitisme.”

    • Maartje Somers