Dit zijn de laatste scènes van alle Oscarwinnende films

Komend weekend worden de Oscars uitgereikt. Tijd voor een overzicht van alle eerdere winnaars, én een beetje humor.

Eindscène uit de film Titanic (1997). Foto 20th Century Fox

Gaat musicalfilm La La Land met Ryan Gosling en Emma Stone het recordaantal van elf Oscars (op naam van Ben Hur, Titanic en The Lord Of The Rings: The Return Of The King) overtreffen? En worden er dit jaar, in tegenstelling tot afgelopen jaren, weer Oscars uitgereikt aan zwarte acteurs of actrices?

We zullen het zondag weten. Dit weekend worden namelijk voor de 89ste keer de Academy Awards uitgereikt. Tijd voor een overzicht van alle eerdere winnaars, dacht filmmaker Albert Gómez. In een video van anderhalve minuut laat hij alle laatste scènes van Oscarwinnende films sinds de jaren zeventig zien. Het resultaat is een prachtige verzameling, sterk uiteenlopende shots. Van Annie Hall tot Titanic, en van Schindler’s List tot Dances with Wolves, alles komt voorbij:

The Final Scenes of the Oscars from Room 237 on Vimeo.

Lees ook: De Oscars zijn iets minder wit

Voor de Amerikaanse talkshowpresentator Seth Meyers zijn de Oscars, vanwege het vaak politiek correcte en elitaire karakter van de winnende producties, vooral een bron van spot. In de fictieve film Oscar Bait - de aanduiding voor een film die alleen is gemaakt om in de smaak te vallen bij de Oscar-jury - duikt Meyers in de huid van een personage dat werkelijk alle filmclichés over zich heen krijgt. Zoals de aankondiging al zegt: “Oscar Bait is een verhaal over verlossing, raciale spanningen, latente homoseksualiteit - schaamteloos gepland voor het awardseizoen”. Door The Hollywood Reporter getipt als: “Als je van films houdt waarin een karakter een zeldzame ziekte moet overwinnen, dan is dit jouw film.”

    • Etienne Verschuren