Longreads

De Europese en Amerikaanse anarchisten die tegen IS strijden

Samen met de Koerdische YPG-militie vechten ze in Syrië voor een anarchistische, seculiere vrijstaat, waar iedereen vrij en gelijk is.

Militairen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) verzamelen in het noorden van de provincie Raqqa, begin februari, in aanloop naar een offensief tegen IS. De Europese en Amerikaanse anarchisten in het verhaal van Rolling Stone strijden mee aan de zijde van de Koerdische YPG-militie, die weer onderdeel uitmaakt van de SDF.
Militairen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) verzamelen in het noorden van de provincie Raqqa, begin februari, in aanloop naar een offensief tegen IS. De Europese en Amerikaanse anarchisten in het verhaal van Rolling Stone strijden mee aan de zijde van de Koerdische YPG-militie, die weer onderdeel uitmaakt van de SDF. Foto Reuters

Voordat hij naar Syrië afreisde, had de jonge Amerikaan Brace Belden al een bewogen leven achter de rug. In San Francisco sleet hij zijn dagen als kruimeldief, heroïneverslaafde en - na zijn tijd in een afkickkliniek - bloemschikker. Toen Belden van zijn drugsverslaving af probeerde te komen, verdiepte hij zich in de werken van Lenin en Marx. Hij raakte bevlogen van extreemlinkse ideeën en las toen op het internet over de Koerdische YPG-militie met soortgelijke idealen die in Syrië tegen IS strijdt. Toen wist hij: daar wil ik heen.

Belden is niet de enige. Dat de strijd tegen IS in Syrië gevoerd wordt door een wirwar van al dan niet Koerdische milities met luchtsteun van de Amerikanen, is bekend. Minder bekend is dat aan de zijde van de Koerdische YPG-militie tientallen jonge, extreemlinkse Europeanen en Amerikanen meevechten. Journalist Seth Harp van het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone ging naar het Syrische front en schreef er een boeiende longread over.

Lees ook: Wie herovert Raqqa en wie houdt het straks in handen?

De YPG-militie waar deze jonge Europeanen en Amerikanen zich bij aansluiten, is loyaal aan Abduhllah Öcalan. Öcalan is de oprichter van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die door onder meer de EU als terroristische organisatie wordt beschouwd. Öcalan werd in 1999 gearresteerd door de Turken en tijdens zijn gevangenschap zwoer hij het communisme af en omarmde hij onder meer anarchistische en feministische ideeën. De aan hem loyale Koerden van de YPG trachtten nu deze idealen in de Noord-Syrische regio Rojava in de praktijk te brengen. Een anarchistische, seculiere vrijstaat waar iedereen vrij en gelijk is - dat is wat ze er nastreven. Maar daarvoor moet eerst IS uit de weg geruimd worden. En daar zijn jongens als Brace Belden voor nodig.

Brace Belden is ook op sociale media actief:

Journalist Harp beschrijft de bonte groep jongens en meisjes die zich bij de strijd hebben aangesloten. Hij ontmoet er ene Dilsoz, een 29-jarige man die voorheen een leven als dief leidde in Rome. En de Deense dertiger Tommy Mørck, die lijdt aan depressies en een bipolaire stoornis. Hoewel zij tegen IS strijden - dat door het Westen als het kwaad wordt beschouwd - is de scheidslijn tussen goed en kwaad niet altijd helder, beschrijft Harp. Ook deze jongens begaan oorlogsmisdaden. Zo urineerde Brace Belden ooit over een lijk, vertelt hij in het stuk.

Zelfs als het de YPG-militie ooit lukt IS te verslaan, dan is het nog maar de vraag of ze hun gedroomde anarchistische heilstaat kunnen vestigen. De Turken in het noorden zijn fel tegen een Koerdische staat in welke vorm dan ook, en ook de Syrische president Assad in het westen zal zich ertegen verzetten. Hoe dan ook, Amerikaan Belden zal tot het einde ervoor blijven vechten. Of Belden verwacht de strijd van IS te gaan winnen, vraagt Harp als ze bij een nachtelijk kampvuur in het YPG-kamp zitten. Belden lacht. Nee, zegt hij. “We gaan hier sowieso dood.”