Reportage

De Dubbeleworststeeg 14 en Verdraagzaamheid 5

Is het Marie Heinekenplein eigenlijk wel zo rechtmatig aan zijn naam gekomen? Ze wilden dat plein in 1994 graag naar Heineken vernoemen, legt René Dings uit in zijn bij Nijgh & Van Ditmar verschenen boek Straatnamen met name, maar straten mochten niet vernoemd worden naar bedrijven. Daar vonden ze gelukkig wat op: in De Pijp zijn de straten vernoemd naar schilders en toevallig bleek een nichtje van Gerard Heineken te schilderen. En voilà: zo werd het toch een Heinekenplein.

Straatnamen met een dubieus verhaal: in Amsterdam vind je ze genoeg, zegt Dings. „In Amsterdam werd ook de eerste straatnaam ‘bedacht’: de Koning- en Keizersstraat. Daarvoor, in de Middeleeuwen, ontstonden ze gewoon.”

Maar met dat bewust bedenken van nieuwe namen schieten ze met de creativiteit af en toe een beetje door. Zo kun je in Osdorp bijvoorbeeld op Geduld 14 wonen, of Verdraagzaamheid 5. Niet bepaald straatnamen, zegt Dings.

Zijn persoonlijke Amsterdamse favoriet is overigens de Dubbeleworststeeg, omdat het zo lekker tot de verbeelding spreekt. Daar woonde vroeger een man van aanzien op de hoek: meneer Dubbeleworst. Hij had trouwens twee huizen, dus waren er ook twee Dubbeleworststegen. Eentje is inmiddels tot Damraksteeg hernoemd.