Overlast op weg, spoor en Schiphol door storm

Het westen van het land heeft vanaf de namiddag te maken met zware windstoten tot 120 kilometer per uur.

Op de Van Brienenoordbrug schaarde een vrachtwagen door een windstoot waardoor de hoofdrijbaan op slot ging.
Op de Van Brienenoordbrug schaarde een vrachtwagen door een windstoot waardoor de hoofdrijbaan op slot ging. Foto: ANP

In verband met de storm heeft het KNMI voor donderdagmiddag en -avond code oranje afgegeven. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en het westen van Utrecht en Noord-Brabant hebben vanaf de namiddag te maken met zware windstoten van zo’n 100 tot 120 kilometer per uur.

Ook in de overige provincies waait het hard en doen zich volgens het KNMI windstoten tot 90 kilometer per uur. De eerste piek van zware windstoten was rond 17.00 uur, meldt het KNMI. Halverwege de avond volgt er nog een tweede piek van windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.

Twitter avatar KNMI KNMI Code oranje. Nu eerste piek in #windstoten, 100-120 km/h. Tweede piek volgt halverwege de avond, 100-120 km/h, vannacht neemt wind sterk af.

Verkeersproblemen

De storm leidt tot overlast op de weg, het spoor en voor het vliegverkeer. Verkeersdiensten raadden mensen af tijdens de avondspits de weg op te gaan. Rijkswaterstaat waarschuwde dat weggebruikers rekening moeten houden met gevaarlijke omstandigheden door zware windstoten.

Daar lijkt gehoor aan gegeven, want ondanks de nodige ongelukken en wegafsluitingen er waren minder files dan verwacht. Volgens de VID stond er op het hoogtepunt 275 kilometer file in totaal en dat is niet veel voor deze tijd van het jaar. Gisteren stond er nog 330 kilometer.

De weg tussen Enkhuizen en Lelystad (de N203) is sinds de middag afgesloten omdat een vrachtwagen geschaard is op de dijk, meldt de ANWB. Nadat de vrachtwagen is geborgen zal de weg dicht blijven tot de storm voorbij is. Ook op de dijk zou windkracht 9 zijn gemeten.

Ook de hoofdrijbaan op de A16 op de Van Brienenoordbrug en de hele Moerdijkbrug een stuk verderop zijn in de middag enige tijd afgesloten geweest voor verkeer. Maar aan het begin van de avond reed alles weer. Alleen het vrachtverkeer kan nog niet over de Moerdijkbrug.

Op Schiphol is een toestel naast de landingsbaan geraakt.

Lees ook: Vliegtuig naast de baan op Schiphol

Ook zijn tot nu toe ruim honderd vluchten van en naar de luchthaven geannuleerd en zijn er voor meer dan de helft van alle vluchten vertragingen die op kunnen lopen tot anderhalf uur.

Woensdag kondigde de Nederlandse Spoorwegen (NS) al aan vanwege de storm donderdag met minder treinen te zullen rijden. Op veel plaatsen rijden treinen elk half uur, in plaats van elk kwartier. De aangepaste dienstregeling geldt de hele dag.

    • Arjan Meesterburrie
    • Clara van de Wiel