Binnenwegplein

Sculptuur Rickey draait zijn rondjes weer in het voorjaar

Waar zijn de grote, zilverachtige panelen van de Amerikaanse kunstenaar George Rickey (1907-2002) die, als het een beetje stevig waaide, sinds 1971 boven het winkelend publiek op het Binnenwegplein zwiepten? De Two Turning Vertical Rectangles, zoals het beeld heet, is in reparatie. Dees Linders van Sculpture International Rotterdam, onderdeel van CBK Rotterdam, zegt: „In 2015 lieten de bladen een voor een los. Een vrachtwagen moet in botsing met de sculptuur zijn gekomen. De dader ligt op het kerkhof.” De sculptuur was kort daarvoor teruggeplaatst, want „in 2012 bleek dat de bladen slechts op 2,11 meter boven de grond roteerden, terwijl dat volgens de veiligheidseisen 2,45 meter moest zijn,” zegt Linders. Hoe dat kon? Bij renovatie was het plein per ongeluk verhoogd en door de nieuwe, hogere bebouwing nam de turbulentie toe. Na drie jaar werd de verhoogde sculptuur teruggeplaatst met bladen die 2,70 m boven de grond blijven. „De sculptuur draaide weer glorieus en zichtbaarder dan ooit op zijn oude plek,” zegt Linders. Maar de vreugde was van korte duur. Deze maand is begonnen met het herstel. Waarschijnlijk draaien de verticale rechthoeken vanaf het voorjaar weer hun rondjes, op veilige hoogte boven de mensen.

    • Frank van Dijl