Bedrijf Dirk Scheringa toch niet naar de beurs

Hij wilde via een lege beurshuls een notering krijgen. Het is al de derde keer dat een voorgenomen beursgang van Scheringa niet doorgaat.

Dirk Scheringa op archiefbeeld.
Dirk Scheringa op archiefbeeld. Foto Martijn Beekman/ANP

CS Factoring, het bedrijf van voormalig DSB-eigenaar Dirk Scheringa, gaat toch niet naar de beurs. Scheringa was van plan via een zogeheten reverse listing een beursnotering van zijn bedrijf te bewerkstelligen. Het bestuur van Lavide, de lege huls die daarvoor moest worden overgenomen, heeft dat nu echter afgeblazen.

Scheringa stelde volgens Lavide aanvullende eisen, onder meer over de samenstelling van de Raad van Bestuur. In december leek het er nog dat de deal snel rond kon zijn, helemaal toen Scheringa schikte met de curatoren over de laatste afwikkelingen van het DSB-faillissement.

Rompslomp

Het is niet voor het eerst dat Scheringa aankondigde naar de beurs te gaan, waarna het toch niet doorgaat. In 2014 liep een reverse listing met CS Factoring ook al mis. Toen gaf Scheringa als reden dat er te veel bureaucratische rompslomp aan de beursgang te pas kwam, waardoor hij te weinig tijd overhield voor ondernemen. In 2000 was hij van plan met DSB naar de beurs te gaan. Dat ging op het laatste moment niet door.

CS Factoring koopt tegen korting facturen van andere bedrijven, om die vervolgens bij de schuldenaren te innen. Het bedrijf betaalt dat direct, waardoor de verkoper niet hoeft te wachten op zijn geld. De winst voor CS Factoring zit in het verschil tussen het aankoopbedrag van de factuur en het factuurbedrag.

Dirk Scheringa waagde zich ook nog kort aan de politiek. Hij sloot zich aan bij de Ondernemerspartij van Hero Brinkman. Daar werd hij echter uitgegooid in maart 2016, omdat hij geen bijdrage zou leveren aan de partij en zijn contributie niet zou betalen.