Banken

Tegenvaller drukt winst van de Volksbank, wel fors hoger dividend voor de Staat

De Volksbank, voorheen SNS Bank, heeft het afgelopen jaar minder winst geboekt. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de bank donderdag heeft gepubliceerd. De winst daalde van 348 miljoen euro in 2015 naar 329 miljoen in 2016. Dat kwam vooral door een „eenmalige” last. SNS Bank was onderdeel van het in 2013 genationaliseerde SNS Reaal, dat onderuit ging door problemen bij de vastgoedpoot. De verzekeringstak Reaal is verkocht en heet nu Vivat. SNS Bank is nog in handen van de staat maar wordt op termijn weer geprivatiseerd. De staat krijgt een dividend van 135 miljoen, eenderde hoger dan het dividend in 2015. Topman Maurice Oostendorp doopte begin dit jaar SNS om tot de Volksbank. Hij noemt die een „gezonde, veilige” bank. (NRC)