‘Als je afwijkt mag je niet meer meedoen. Ik vind dat kwalijk.’

Derek Otte Stadsdichter

Derek Otte begint zijn stadsdichterschap in NRC Rotterdam, met een gedicht over hoe we met elkaar omgaan. „Ik wil zoveel mogelijk verhalen ophalen”.

Foto Walter Herfst

Waarom is dit het gedicht waarmee je het stadsdichterschap wilde beginnen?

„Ik heb het geschreven in het licht van de aankomende verkiezingen, in een poging de ziel te raken van hoe we in Rotterdam met elkaar omgaan. In deze stad maakt het niet uit wat je afkomst of geloof is. Zolang je hard werkt als je hard kúnt werken, is er eigenlijk niets aan de hand. De laatste tijd mis ik dat een beetje en lijkt het alsof we juist negatief inzoomen op verschillen om op die manier mensen weg te zetten. Als je afwijkt van de norm, als die al bestaat, mag je niet meer meedoen of heb je continu iets uit te leggen. Ik vind dat een kwalijke zaak.”

Wat zijn andere thema’s waar u mee aan de slag gaat?

„Iets waar ik me mee bezig ga houden, is de eenzame uitvaart. Die is er voor overleden mensen die geen nabestaanden hebben, maar waar een dichter voorheen een persoonlijk gedicht voor maakte. In Rotterdam is dat afgeschaft. Dat zou ik zo snel mogelijk in ere willen herstellen. Hoe we met doden omgaan, zegt veel over een samenleving. Ik zeg het niet graag, maar in Amsterdam doen ze dat toch beter.”

Wat kan Rotterdam voor gedichten verwachten?

„Ik ben fan van de hoogbouw en de skyline van deze stad, maar mensen maken ‘m pas echt. Ik wil de komende twee jaar zoveel mogelijk van hun verhalen ophalen. Op die manier wil ik ook de verschillende werelden in de stad met elkaar verbinden. We zijn een stad in tweeën. Dan bedoel ik bijvoorbeeld de grote verschillen tussen de Noord- en Zuidkant, jong en oud en hoge en lage cultuur.”

U bent mede bekend geworden als spoken-word-artiest, hoe gaan we dat terugzien?

„Op dit moment zijn we bezig met de voorbereidingen voor een videoproductie waarin we een breed scala aan Rotterdamse woordkunstenaars vastleggen, als tijdsdocument. En deze zomer ben ik onderdeel van ‘010 says it all’, een poëziefestival in samenwerking met het gerenommeerde Poetry International Festival, waarin spoken word een prominente rol krijgt. Rotterdam is dé spoken-word-stad van Nederland, vooral jongeren zijn er veel mee bezig.”