Thijs Wolzak fotografeert elke week een…

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week van een vliegtuigspotter in Hekelingen.

Blauw Het is op zijn werk begonnen, denkt Rien Moerland (65). Hij werkte 35 jaar in de vliegtuigsteigerbouw, samen met zijn tweelingbroer. Moerland is vliegtuigspotter en verzamelaar, zijn favoriete maatschappij is KLM. Blauw voert de boventoon in zijn rijtjeshuis in Hekelingen. In de woonkamer staan schaalmodellen van vliegtuigen (ook de verpakkingen), foto’s, officiële kleding en koffers. Over de salontafel heeft hij een blauwe handdoek gedrapeerd. De vliegtuigstoelen komen uit de businessclass van de Boeing 747, 737 en de MD-11, „mijn lievelingsvliegtuig”.

Archief Twee slaapkamers bouwde Moerland om tot archief. Van elke reis die hij maakt, „bijzondere eerste en laatste vluchten van een bepaald type vliegtuig”, wordt een ordner aangelegd. „Daarin komen foto’s, boardingcards, certificaten, kofferlabels en een reisverslag.” Op een wereldkaart houdt hij de bestemmingen bij. Boven zijn bed hangen vliegtuigposters. „Als KLM ooit dekbedovertrekken gaat maken, wil ik die ook.”

Tatoeages Als Moerland vliegt, draagt hij een blauw T-shirt met korte mouwen, „zodat iedereen mijn tatoeages kan zien.” Op zijn linkerarm heeft hij een MD-11, rechts een zwaan, ooit het symbool van KLM. Voor zijn hobby heeft hij zich nooit geschaamd, hij voelt zich dankzij de vliegtuigen nooit alleen. Binnenkort wil hij de Facebook-vrienden met wie hij spot, eens thuis uitnodigen.

Meenemen bij brand? „Mezelf en het schaalmodel van de MD-11.”

Van IKEA? „Niks.”

    • Astrid van Rooij