Zuid-Afrika ‘Vertrek uit Internationaal Strafhof ongrondwettelijk’

De regering van Zuid-Afrika had toestemming van het parlement moeten vragen voordat zij de uittreding uit het Internationaal Strafhof (ICC) in gang zette. Omdat de regering dit niet heeft gedaan is de beslissing om uit het ICC te stappen ongrondwettelijk. Dat heeft de Hoge Raad van Zuid-Afrika woensdag bepaald. De regering moet het verzoek tot uittreding nu intrekken, melden Zuid-Afrikaanse media. De zaak werd aangespannen door de Zuid-Afrikaanse oppositiepartij Democratische Alliantie (DA). De rechter was het eens met het argument dat de regering eerst aan het parlement toestemming had moeten vragen. Zuid-Afrika diende het verzoek tot uittreding in oktober 2016 in, nadat president Jacob Zuma had geweigerd om de Soedanese president Omar Al Bashir op te pakken. Het Strafhof had een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Al Bashir wegens genocide in Darfur. Een lager hof sommeerde de overheid om Al Bashir toch te arresteren, maar Zuma weigerde. Zuma is van mening dat Afrikaanse landen door het ICC worden achtergesteld. Die mening delen ze met Burundi. Ook Gambia gaf aan geen interesse meer te hebben in deelname aan het Strafhof, maar na de aanstelling van de nieuwe president Adama Barrow werd die beslissing ingetrokken. (NRC)