Recensie

Zoekende twintigers en hun bucket list

Het veelbelovende speelfilmdebuut van regisseur-scenarist Hanna van Niekerk (1991) schetst een treffend beeld van naar zingeving zoekende twintigers.

Yara (Wies Fest) and Philippe (Egbert-Jan Weeber) zijn twee naar zingeving zoekende millennials.

Yara en Philippe zijn twee millennials die op vakantie zijn in Litouwen. Hij gaat gekleed in een T-shirt met Kurt Cobain en leest Kerouacs On the Road, zij bekent verslaafd te zijn aan haar mobiele telefoon en best een „Amsterdam-Zuidbakfiets” te willen.

Het jonge stel vrijt, stoeit, zwemt en loopt door bossen, op zoek naar een eland. Volgens een indiaan is dat Philippes totem. ’s Avonds maken ze een bucket list bij het kampvuur en dan blijken ze opeens meer van elkaar te verschillen dan ze dachten. Ook wordt duidelijk dat er een kloof is tussen Philippes dromen en idealen en de praktische uitvoering ervan. Daarnaast is hij nogal egoïstisch: hij gaat het liefst zijn eigen gang, zonder veel acht te slaan op zijn vriendin.

If the Sun Explodes bestaat voornamelijk uit op locatie opgenomen, sfeervolle impressies. Het veelbelovende speelfilmdebuut van regisseur-scenarist Hanna van Niekerk (1991) schetst een treffend beeld van naar zingeving zoekende twintigers die elkaar constant aanspreken met „liefje” en die graag „iets nuttigs willen doen”, maar is vooral een ontleding van een relatie die langzaam maar zeker uit elkaar valt.

Een aantal (geïmproviseerde) scènes duurt te lang maar de bijzondere cameravoering en de melancholie die Van Niekerk terloops weet op te roepen maken dat ruimschoots goed.