Recensie

Speur je suf in vrolijke zoekgame Hidden Folks

In ‘Hidden Folks’ is het de bedoeling figuurtjes en voorwerpen terug te vinden. De zoekplaten, in zwart-wit, zijn een fijne plek om rond te dwalen. De geluiden sluiten er perfect bij aan.

‘Ivan nam een rit zonder toestemming en heeft geen ontsnappingsplan’. Okee, duidelijk, maar waar is Ivan nu? Niet op een eiland. Hij zit ook niet in een boom. Niet in de bergen, niet op de camping. Waar kan Ivan zijn?

Ivan is ergens verstopt in het olijke wereldje van Hidden Folks, een zoekgame voor iPhone, iPad en PC, gemaakt door Amsterdamse gamedesigner Adriaan de Jongh en geïllustreerd door Sylvain Tegroeg.

De vergelijking met populaire zoekboekserie Waar is Wally ligt voor de hand. Net als in de Wallyboeken is het de bedoeling om specifieke figuurtjes en voorwerpen als brillen en bananen te vinden in chaotische taferelen.

Hidden Folks is verrassend kleurrijk voor een game in zwartwit. Het is fijn te zien hoe het verstopte volkje druk bezig is met van alles. De bolle mannetjes en vrouwtjes bezoeken festivals, bewateren akkers, werken op kantoor, liggen te zonnen of zoeken naar Pokémon bij de enige wifi-spot op de camping.

Het aanraken van figuren gaat gepaard met vrolijke animaties. Bloemen groeien uit perkjes, mensen rollen uit een boom en slissende slangen slingeren heen en weer. Soms is het nodig om eerst iets te laten gebeuren voordat je vindt wat je zoekt. Een sjamaan bleek schuil te gaan achter een watervalletje.

En dan die geluiden. Die heerlijke geluiden. Ongeveer elk voorwerp of figuurtje dat je aanraakt maakt een zelf ingesproken geluid. Een inklappende parasol? Pfwoemp. Een tent die openritst? Zzzzit. En een plons in het water? Ploep. Een perfecte ploep. Die koddige geluidjes sluiten perfect aan bij de illustraties van Tegroeg.

Hidden Folks is misschien niet zo onstuimig vernieuwend als De Jonghs eerdere creaties, zoals de mobiele game Bounden waarbij spelers al dansend om elkaar heen draaien met een telefoon tussen hen in. Maar Hidden Folks is wel beter afgewerkt en robuuster.

Of je nu pixel voor pixel uitkamt of ongericht ronddwaalt, Hidden Folks is bovenal een fijne plek om te zijn. Zijn er dan geen minpunten? Jawel. Jammer dat er niet méér is. Het spel bevat op dit moment vier regio’s, met kleinere en grotere zoekplaten. Voordat je alles gevonden hebt wat er te vinden valt ben je een paar uur zoet, maar hier thuis smaakte Hidden Folks naar meer.

Na twee minuten speuren hebben we hem dan eindelijk. Ivan zat in een kofferbak.

    • Lucas Brouwers