Voormalig Frans presidentskandidaat Bayrou steunt Macron

De centrum-politicus stelt zich na mislukte pogingen in 2002, 2007 en 2012 dit jaar geen kandidaat bij de presidentsverkiezingen.

François Bayrou woensdag tijdens een persconferentie in Parijs.
François Bayrou woensdag tijdens een persconferentie in Parijs. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

De Franse centrum-politicus François Bayrou (Modem) stelt zich na mislukte pogingen in 2002, 2007 en 2012 dit jaar geen kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen. Hij heeft de partijloze presidentskandidaat Emmanuel Macron een „alliantie” voorgesteld. Macron heeft samenwerking geaccepteerd en spreekt van een „keerpunt in de presidentscampagne”.

Bayrou nam zijn besluit vanwege de „ernst van de situatie” waarin de Franse politiek zich bevindt, zei hij woensdagmiddag tijdens een persconferentie in Parijs.

Doordat François Hollande afzag van een nieuwe kandidatuur „wordt de partij van de president in de verkiezingen vertegenwoordigd door een tegenstander”, zei Bayrou, doelend op PS-kandidaat Benoît Hamon. De centrum-rechtse Republikeinen van François Fillon, worden geplaagd door affaires „die niet alleen het bestaan van privileges laten zien, maar ook de acceptatie van dit misbruik”. Het risico dat in de tweede stemronde in mei een zwakke kandidaat tegenover Marine Le Pen van het nationaal-populistische Front National komt te staan is Bayrou te groot.

In peilingen was Bayrou, oud-minister van Onderwijs onder Mitterrand en Chirac, tot nu toe goed voor ongeveer 6 procent van de stemmen. Ruim de helft van zijn achterban zou geneigd zijn Macron te stemmen. Afgelopen najaar steunde Bayrou nog de kandidatuur van oud-premier Alain Juppé bij de rechtse voorverkiezingen.

Macron vreest bekende gezichten

Bayrou pleit al jaren voor een „herschikking van het Franse politieke landschap” en met Macron, die zegt links noch rechts te zijn, lijkt daar zicht op. Die krijgt de steun echter niet cadeau. Bayrou heeft vorige week met Macron gesproken, maar daar is nog geen concreet akkoord uit voortgekomen. Bayrou eist onder andere dat in het verkiezingsprogramma van Macrons beweging En Marche! een plan komt dat belangenverstrengeling tussen bedrijfsleven en politiek moet voorkomen.

Voor Macron is de steun niet alleen maar goed nieuws. Hij probeert tot nu toe angstvallig te voorkomen dat oude politieke gezichten in zijn beweging te veel invloed krijgen. Macron heeft veel van zijn succes te danken aan kiezers die hem als relatieve buitenstaander zien. Hij gaat in de peilingen nek-aan-nek met Fillon voor een plek in de tweede ronde.

    • Peter Vermaas