Voorlopig geen openbare verhoren in zaak Holleeder

Er staan binnenkort al besloten verhoren bij de rechter-commissaris gepland. Het OM wil alleen openbare verhoren.

Tekening van Willem Holleeder in de rechtbank. Illustratie Aloy Oosterwijk/ANP

Een verzoek van het Openbaar Ministerie om de zussen en de ex-vriendin van Willem Holleeder gelijk al en alleen maar in het openbaar te verhoren is door de rechter afgewezen. Volgens de rechter is het in het belang van de efficiëntie en de waarheidsvinding om hen eerst besloten door de rechter-commissaris te laten horen.

Ook geeft de rechtbank als motivatie dat de verhoren bij de rechter-commissaris al binnenkort staan ingepland. Het OM wil dat de openbare verhoren de verhoren bij de rechter-commissaris compleet vervangen, maar de rechtbank wil dat de al geplande dagen worden benut.

Het is niet uitgesloten dat de getuigen later wel openbaar worden verhoord, als de inhoudelijke behandeling van de zaak is begonnen. Dat zou vanaf september kunnen zijn. “Daarmee wordt het belang dat door de officieren van justitie wordt toegeschreven aan het rechtstreeks horen door de rechtbank, voldoende gediend”, aldus de rechtbank in een verklaring.

Lees ook: Strafzaak Holleeder is een schaakspel dat veel tijd kost

Het proces tegen Holleeder, die verdacht wordt van betrokkenheid bij meerdere liquidaties, duurt al twee jaar. Er zijn al meerdere keren verzoeken afgewezen van het OM om de getuigen openbaar te horen en verhoren bij de rechter-commissaris zijn al meerdere keren uitgesteld.

    • Joram Bolle