Verzekeraars

ASR verhoogt dividend na financieel ‘sterk’ jaar

Verzekeraar ASR keert een hoger dividend uit dan verwacht, omdat de financiële resultaten over het afgelopen jaar „sterk” waren. Dat heeft het concern woensdag bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers.

ASR keert 187 miljoen euro dividend uit aan zijn aandeelhouders. Eerder mikte ASR nog op een dividend van zo’n 175 miljoen, 7 procent minder. In 2015 betaalde ASR 170 miljoen euro dividend uit.

Het miljoenendividend gaat voor een groot deel naar de staat. ASR is voor iets meer dan 50 procent in handen van de overheid. Die moest in 2008 de Nederlandse onderdelen van Fortis nationaliseren (waaronder ASR), nadat Fortis in problemen was gekomen door de financiële crisis. ASR werd vorig jaar weer deels geprivatiseerd, via een beursgang.

Topman Jos Baeten van ASR sprak van een „succesvol” jaar. De winst van 659 miljoen betekende een stijging van ruim 6 procent ten opzichte van de winst een jaar eerder. De premie-inkomsten stegen en de kosten daalden, ondanks extra uitgaven als gevolg van een aantal overnames. De solvabiliteit, een maatstaf voor de bestendigheid van verzekeraars tegen financiële schokken, steeg en behoort tot de hoogste in de sector.

Veel verzekeraars hebben het momenteel juist moeilijk, mede door de extreem lage rente. (NRC)