Hof Zuid-Afrika noemt vertrek uit Strafhof ongrondwettelijk

De beslissing van de Zuid-Afrikaanse regering om uit het ICC te stappen had door het parlement moeten worden goedgekeurd, oordeelde de High Court.

Foto Martijn Beekman/ANP

De regering van Zuid-Afrika had de toestemming van het parlement moeten vragen voordat zij het proces tot uittreding uit het Internationaal Strafhof (ICC) in gang zette. Omdat de regering dit niet heeft gedaan is de beslissing om uit het ICC te stappen ongrondwettelijk. Zo luidt de uitspraak van de High Court van Zuid-Afrika op woensdag. De regering moet het verzoek tot uittreding nu intrekken, melden Zuid-Afrikaanse media.

Twitter avatar LirandzuThemba Lirandzu Themba JUST IN: The DA has won its court bid to declare SA governments decision to withdraw from #ICC as invalid & unconstitutional.

De zaak werd aangespannen door de Zuid-Afrikaanse oppositiepartij Democratische Alliantie (DA). De rechter is meegegaan in hun argument dat de regering eerst aan het parlement toestemming had moeten vragen voordat het verzoek tot uittreding werd ingediend.

De Zuid-Afrikaanse minister van Justitie Michael Masutha zegt tegen Reuters dat de overheid nog steeds van plan is om uit het Strafhof te stappen. Mogelijk gaan ze nog in hoger beroep, maar ook andere mogelijkheden worden bekeken.

Lees ook: Zuid-Afrika ondermijnt Strafhof

Zuid-Afrika diende het verzoek in oktober 2016 in, kort nadat president Jacob Zuma had geweigerd om de Soedanese president Omar Al Bashir op te pakken. Het Strafhof had een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Al Bashir wegens genocide in Darfur. Een lager hof sommeerde de overheid om Al Bashir toch op te pakken, maar dat weigerde Zuma.

De regering van Zuma is van mening dat Afrikaanse landen door het ICC worden achtergesteld. Het ICC zou zich veel te veel richten op het vervolgen van Afrikaanse leiders, terwijl zaken over westerse landen niet worden opgepikt. Het is een sentiment dat in meer Afrikaanse landen speelt. Daarom besloot ook Burundi om zich terug te trekken uit het Strafhof. Vervolgens gaf ook Gambia aan geen interesse meer te hebben in deelname aan het Strafhof, maar na de aanstelling van de nieuwe president Adama Barrow werd die beslissing weer ingetrokken. Een groot aantal (kleinere) Afrikaanse landen steunt het Strafhof.

    • Len Maessen