Veroordeling Russische activist Dadin teruggedraaid

Eind vorig jaar schreef hij in een brief aan zijn vrouw te vrezen martelingen in de gevangenis niet te overleven.

Ildar Dadin in april 2014.
Ildar Dadin in april 2014. Foto Philipp Kireev/AFP

De gevangenisstraf van 2,5 jaar die werd opgelegd aan de Russische activist Ildar Dadin (34) is door het Russische Hooggerechtshof teruggedraaid. Dat meldt persbureau AP. Het hof heeft opgedragen dat Dadin moet worden vrijgelaten.

Dadin werd eind 2015 veroordeeld. Hij protesteerde in zijn eentje meerdere malen vreedzaam tegen de Russische regering, onder meer om zijn afkeer van de annexatie van de Krim en oorlog in Oekraïne te laten blijken.

Een omstreden wet uit 2014 stelde het strafbaar als iemand binnen 180 dagen twee keer wordt beboet voor demonstreren. Dadin was de eerste die daarvoor werd veroordeeld. Twee weken terug oordeelde het Constitutionele Hof dat de wet niet proportioneel wordt toegepast.

Grens stellen

In november vorig jaar kreeg de zaak van Dadin internationaal veel aandacht. Hij kreeg het voor elkaar een brief aan zijn vrouw uit de strafkolonie Segezja in Noordwest-Rusland te laten smokkelen. Daarin zegt hij te vrezen de martelingen in de gevangenis niet te zullen overleven.

Het leidde, ook binnen Rusland, tot veel verontwaardiging. De gevangenis ontkende de beschuldiging, maar directeur Sergej Kossiev werd geschorst en Dadin overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Lees ook: Noodkreet uit Russisch strafkamp leidt tot schorsing kampbeul

Volgens onze correspondent Steven Derix moet de uitspraak van het Hooggerechtshof worden opgevat als het stellen van een grens door de Russische regering:

“Rusland is geen democratie en de gevangenissen zijn wreed, maar Rusland plaatst nu een piketpaaltje: iemand die dreigt dood te gaan door martelingen in zijn cel, dat gaat te ver. De regering zit niet te wachten op een nieuwe zaak zoals die van advocaat Sergej Magnitski.”

Magnitski was een advocaat die in 2008 grootschalige fraude op het spoor kwam, maar zelf in de cel belandde en daar bijna een jaar zonder enige vorm van proces zat, toen hij daar overleed.

    • Joram Bolle