Van Rijn reorganiseert uitvoering pgb

Van Rijn richt een “publieke organisatie” op die de verantwoordelijkheid voor de uitvoering op zich zal nemen.

Foto ANP / Bart Maat

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) wil de uitvoering van het pgb nieuwe-stijl reorganiseren. Hij richt een “publieke organisatie” op die de verantwoordelijkheid voor de uitvoering op zich zal nemen.

Dat heeft Van Rijn woensdag in een brief aan de Kamer gemeld. Mensen die vanwege ouderdom, ziekte of handicap hulp of verzorging thuis zelf willen regelen, kunnen daarvoor zo’n persoonsgebonden budget aanvragen.

Zaterdag publiceerde NRC een reconstructie van de mislukte invoering van het nieuwe pgb begin 2015. Daaruit bleek dat Van Rijn herhaaldelijk signalen had genegeerd dat de invoering niet goed zou gaan, en toen het mis ging bijna 5 miljard euro aan budgetten zonder noemenswaardige controle uitbetaalde.

Een van de problemen met het pgb nieuwe-stijl is dat het proces voor aanvraag en uitbetaling van deze zorgbudgetten complex, foutgevoelig en gebruiksonvriendelijk is. Sinds 2015 heeft de staatssecretaris nauwelijks stappen genomen om aan die situatie iets te verbeteren.

Dat Van Rijn als oplossing nu kiest om een nieuwe organisatie aan het pgb nieuwe-stijl toe te voegen is opmerkelijk. Een van de problemen is juist dat er zo veel partijen bij betrokken zijn. Twee van die partijen, gemeenten en zorgkantoren, zullen als toekenners van budgetten aan patiënten de nieuwe organisatie gaan aansturen.

Patiënten, belangenorganisaties, Tweede Kamer en uitvoeringsorganisatie SVB vragen al sinds de mislukte invoering om stappen die deze voorziening structureel zullen verbeteren.

Nieuwe site moet aanvragen budgetten makkelijker maken

De nog niet bestaande organisatie moet ook een gebruiksvriendelijke website beheren waar patiënten met een pgb makkelijker hun budgetten kunnen aanvragen en beheren. Ook hierom wordt al twee jaar gevraagd. Deze website, die de schakel vormt tussen de patiënt, gemeenten, zorgkantoren en de SVB, wordt op dit moment gratis gebouwd door zorgverzekeraar DSW. Gemeenten, Zorgkantoren, SVB en VWD ruzieden de afgelopen maanden over wie de website moest bouwen en beheren.

Het oprichten van de publieke organisatie duurt minimaal een jaar, denkt Van Rijn. Maar om in de tussentijd toch al aan de betere website te kunnen werken, krijgt het ministerie van VWS “bij wijze van overgang het opdrachtgeverschap voor het beheer”.

Van Rijn reageerde ook op vragen van de Tweede Kamer over de manier waarop hij handelde toen de invoering begin 2015 misliep. Uit de reconstructie van NRC blijkt dat de staatssecretaris toen opdracht gaf om zonder noemenswaardige controle alle declaraties uit te betalen van zorgverleners van patiënten. In zijn antwoorden aan de Kamer schrijft Van Rijn dat voor het betalen van declaraties in ieder geval een budgethouder bekend moest zijn en ook de naam van een zorgverlener.

Toch wekt een intern stuk van 1 oktober 2015 een andere indruk. Daarin staat welke “controles” op dat moment zijn losgelaten om alle declaraties op tijd uit te kunnen betalen. Volgens het stuk hoeft er voor het betalen van een declaratie geen budget aan de aanvrager van de zorg te zijn toegekend. Ook hoeft er geen goedgekeurd zorgcontract tussen de patiënt en zijn zorgverlener te zijn. De declaratie hoeft geen naam of BSN-nummer van de zorgverlener te bevatten, noch het aantal uren dat is gewerkt.

PGB by NRC on Scribd