Uitgeverijen lanceren ‘Spotify voor boeken’: onbeperkt e-books lezen

e-bookdienst

Sinds woensdag kunnen lezers voor tien euro per maand onbeperkt e-books lezen, met een abonnementsdienst die vergelijkbaar is met Spotify voor muziek en Netflix voor televisie. De meeste grote uitgeverijen werken mee aan dit initiatief van webwinkel bol.com en e-readerleverancier Kobo, Kobo Plus geheten. Tegelijkertijd zijn zij voorzichtig, omdat ze willen voorkomen dat dit de waarde van het boek uitholt, zoals Spotify met muziek heeft gedaan. Met Kobo Plus, dat beschikbaar is voor e-reader, tablet en smartphone, wil het boekenvak meer mensen aan het lezen krijgen en een alternatief bieden voor illegale downloads van e-books. Er zijn nu 40.000 titels beschikbaar, waarvan 16.000 Nederlandse. Bol.com wil dit aantal voor het einde van het jaar verdubbeld hebben. Hoewel het boekenvak de crisis goeddeels achter zich heeft gelaten, zijn de marges nog altijd dun en vormt ontlezing een structurele bedreiging. Twee jaar geleden eiste minister Bussemaker (Cultuur, PvdA) dat het vak zou samenwerken aan innovatie. Kobo Plus is bedoeld als een antwoord hierop. De vraag is wat de gevolgen voor auteurs, boekwinkels en uitgevers zijn als Kobo Plus een succes wordt. Gaan lezers minder papieren boeken en losse e-books kopen? En wacht schrijvers een vergelijkbaar lot als muzikanten, die steen en been klagen over de vergoedingen die ze van Spotify krijgen? Veel uitgeverijen stellen hun bestsellers voor de zekerheid nog niet beschikbaar. (NRC)

All-you-can-read pagina C12-13
    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Toef Jaeger