Tweede Kamer

Wetsvoorstel om wietteelt te gedogen haalt een meerderheid

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel van D66 om wietteelt te gedogen. D66, PvdA, SP, GroenLinks en kleine partijen, samen 77 zetels, stemden voor. 72 Kamerleden van onder meer VVD, CDA en PVV stemden tegen. Het wetsvoorstel van Kamerlid Vera Bergkamp regelt dat het kabinet vergunningen afgeeft aan wiettelers, die dan worden gedoogd. Het kabinet wordt verantwoordelijk voor de kwaliteit van die drugs. In de Eerste Kamer is nog geen meerderheid in zicht. Bergkamp hoopt dat de VVD daar wél voor gaat stemmen. Volgens het VVD-partijprogramma moeten softdrugs „slimmer” gereguleerd worden en is het een „vreemde situatie” dat de verkoop door coffeeshops wel gedoogd wordt en de inkoop niet. In de Tweede Kamer zei de VVD dat dit voorstel niet „voldoet”. (NRC)

    • Christiaan Pelgrim