Scheepsbouwer Damen schrapt 150 banen

De ontslagen vallen onder personeel dat reparaties uitvoert aan schepen in Vlissingen en Rotterdam.

Archiefbeeld van Damen Shipyards in Gorinchem.
Archiefbeeld van Damen Shipyards in Gorinchem. Foto ANP.

Bij het Nederlandse scheepsbouwconcern Damen worden de komende maanden circa honderdvijftig banen geschrapt. De ontslagen vallen onder personeel dat reparaties uitvoert aan schepen in Vlissingen en Rotterdam.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is de ontslagronde te wijten aan de crisis die momenteel heerst in de maritieme sector. “Doordat de olieprijs zo laag is, zijn er minder scheepsactiviteiten in onder meer de Noordzee. Dat betekent minder onderhoud en reparatie aan schepen.” In die bedrijfsonderdelen - onderhoud en reparatie - schrapt Damen dan ook de banen.

Bij Damen werken wereldwijd 9.000 mensen, van wie 3.000 in Nederland. De scheepsbouwer gaat de komende maanden met de vakbonden in gesprek over het sociaal plan voor de werknemers.

In januari deed de fiscale opsporingsdienst FIOD nog een inval bij Damen Shipyards. De inval werd gedaan in het kader van een onderzoek naar “corruptie in het buitenland”. Er is toen administratie meegenomen uit het bedrijfspand in Gorinchem. Het onderzoek loopt nog.

Het familiebedrijf Damen Shipyards Group werd in 1927 opgericht en bouwt elk jaar zo’n honderd schepen. In 2015 draaide het bedrijf een omzet van 2,1 miljard euro.

    • Guus Ritzen