Regering-Trump wil veel meer illegale migranten uitzetten

Immigratiebeleid

Van de 11 miljoen migranten in de VS zonder papieren moet een veel groter deel gaan vrezen voor uitzetting,

nu Trump regels verscherpt.

De regering-Trump maakt zich op voor de grootschalige uitzetting van illegalen. Dat blijkt uit een serie richtlijnen die het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, onder leiding van John Kelly, dinsdag bekendmaakte. De maatregelen vormen de uitwerking van een van de migratiedecreten die president Trump eind januari uitvaardigde. Afgelopen weken werden na invallen in een aantal grote steden al 680 illegale migranten gearresteerd en deels gedeporteerd, wat tot onrust in migrantengemeenschappen en demonstraties leidde.

Nu maakt de regering duidelijk dat zij bestaande wetten veel actiever wil gaan uitvoeren en de definitie van ‘criminele illegaal’ zo ver mogelijk wil oprekken, waardoor illegalen bij de geringste overtreding, zoals een verkeersboete, al gedeporteerd zouden kunnen worden.

De regering wil onder meer niet-Mexicaanse migranten, in de praktijk vooral Midden-Amerikanen, over de grens met Mexico zetten. Ook wil ze ouders vervolgen die hun kinderen naar de VS smokkelen. Een onder Obama ingeperkte regel die lokale politie verplicht gegevens van arrestanten met de federale migratiedienst te delen, wordt weer opgeschroefd. Daarnaast wil het ministerie tienduizend nieuwe medewerkers voor de immigratiedienst en vijfduizend extra grenswachten werven. Dit kan lastig zijn omdat het die diensten nu al niet lukt duizenden vacatures op te vullen. Het Congres zal de financiering hiervan moeten goedkeuren.

De tegenreactie zal naar verwachting sterk zijn. Verschillende steden en staten vochten eerdere maatregelen uit Washington al met succes aan in de rechtbank en zullen dat nu opnieuw proberen. Mexico zal vermoedelijk niet meewerken aan de opvang van migranten uit Midden-Amerika.

Amerika’s 11 miljoen ongedocumenteerde migranten, van wie sommigen al decennia in het land zijn en die in staten als Californië, Nevada en Texas tot 10 procent van de beroepsbevolking uitmaken, worden door de regering primair gezien als veiligheidsrisico, blijkt uit de maatregelen. Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis, zei dinsdag dat Trump de immigratiedienst wil „ontketenen”. Volgens Spicer is „prioriteit nummer één dat er onmiddellijk afgerekend wordt met mensen die een bedreiging voor ons land vormen.”

Al zette Obama bijna 3 miljoen ongedocumenteerde migranten uit (een record), onder de vorige president werd het gros van de illegalen ongemoeid gelaten. Alleen wie binnen 100 mijl van de grens werd opgepakt en minder dan twee weken in de VS was, werd met prioriteit uitgezet, net als wie een misdaad had begaan.

Opmerkelijk is dat zogeheten Dreamers – circa 750.000 kinderen van illegalen die in de VS opgroeiden en die van Obama een gedoogstatus kregen – vooralsnog met rust worden gelaten.

    • Maartje Somers