Recensie

Plagerij van een kunstenaar die niet bestaat

Van de Velde lijkt het lekker te vinden even aan zichzelf te ontsnappen en zich uit te leven in zo’n kunstmythe. Het levert een ruime galerie-expositie op, luxueus en smaakvol.

In alles lijkt de broeierig kijkende Robert Rino het prototype bohémien kunstenaar: met sigaret gebogen over een piano, hopend op geniale inspiratie. Buiten in de natuur, bij kunstenaarsvrienden. Gehavend na een nacht doorzakken, want kunstenaars drinken stevig, dat is bekend. Bezig met oorspronkelijkheid en nalatenschap, want dat is voor kunstenaars heel belangrijk.

Of niet? Want deze Rino, abstract expressionist, bestaat niet. Hij is een alter ego van de Belgische tekenaar Rinus Van de Velde, die in Nest bovengenoemde scènes uittekende in een beeldverhaal van houtskooltekeningen. Daaruit rijst Rino op als een geromantiseerd kunstenaarstype, uit de tijd van de na-oorlogse avantgardes. En, nog getalenteerd ook.

Het zijn heerlijke schilderijen, een mix van Willem de Kooning met vleugjes Cy Twombly, die je zo in huis wilt hebben. Ze zijn een krachtige en kleurige uiting van een getormenteerde geest – herstel: een imitatie daarvan. Deze kunst is immers nep. Maar… dat kan toch niet kloppen? Want zo ja, dan hebben kunstsceptici gelijk, dat hun neefje ook zo een Mondriaan of De Kooning schildert.

Plagerige tentoonstelling

Die sceptici pareer je op familieverjaardagen door uit te leggen hoe moderne abstracte oeuvres ontstonden uit een zoektocht. Maar ja, nu slaat Van de Velde die zoektocht over. Aan de andere kant, hij is wel kunstenaar, geen neefje. Wat betekent zulke kunst dan? Zulke vragen maken dit een plagerige tentoonstelling. Een die expres geen antwoorden geeft.

Van de Velde lijkt het vooral lekker te vinden even aan zichzelf te ontsnappen en zich uit te leven in zo’n kunstmythe. Het levert een ruime galerie-expositie op, luxueus en smaakvol. Het zou een decor voor Woody Allen kunnen zijn.

En ja, het is te koop, al is het de vraag wat je dan koopt – Rino, Van de Velde, allebei? Er is ook een afdeling ‘afgekeurde Rino’s’, die niet door diens zogenaamde ballotage kwamen, maar wel te koop zijn als Van de Veldes. Nee de prijzen heeft Nest niet. Daarvoor verwijzen ze door naar Van de Veldes galeries.

    • Sandra Smets