Veiligheid Wilders ‘voor zover nu bekend’ niet in gevaar geweest

Ook de veiligheid van andere mensen die door politiedienst DBB worden beveiligd, is volgens politiebaas Erik Akerboom niet bedreigd.

Erik Akerboom, hoofdcommissaris van de Nationale Politie, reageert op het vermoedelijke lek.
Erik Akerboom, hoofdcommissaris van de Nationale Politie, reageert op het vermoedelijke lek. Foto Bart Maat/ANP

De veiligheid van PVV-leider Geert Wilders is “voor zover nu bekend” niet in gevaar geweest door het lek bij beveiligingsdienst DBB. Dat zei korpschef Erik Akerboom woensdagmiddag in reactie. Ook de veiligheid van andere mensen met persoonsbeveiliging zou door het lek niet bedreigd zijn. Het DBB is onder meer belast met de bewaking van Geert Wilders en leden van het Koninklijk Huis.

Akerboom vindt het “afschuwelijk dat dit gebeurd is”. “We nemen deze zaak zeer serieus.” Tegenover BNR bevestigde Akerboom even later dat de politieagent die wordt verdacht van het lekken ook omgevingsscans maakte voor PVV-leider Geert Wilders. Akerboom wilde niet zeggen of hij extra maatregelen gaat nemen.

“Zo nodig doen we dat, maar die zullen niet gecommuniceerd worden.”

Eerder op de dag spraken premier Mark Rutte en minister Stef Blok van Veiligheid al met Wilders over het lek. Wat er tijdens het overleg is besproken, wilde Rutte volgens persbureau ANP niet nader toelichten. “Ik zeg niks over dit soort gesprekken”, zei Rutte na afloop bij aankomst op het ministerie van Algemene Zaken.

Wilders zelf twitterde woensdagmiddag dat hij de kwestie een “serieuze zaak” vindt en dat het kabinet het “gelukkig” ook “serieus oppakt”:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Ik reageer niet op kwestie inzake mijn veiligheid en de actualiteit. Is serieuze zaak en wordt gelukkig ook serieus door kabinet opgepakt.

Partijen willen opheldering van kabinet

Verschillende fracties in de Tweede Kamer zeiden woensdag opheldering over de kwestie te willen. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver zei volgens persbureau ANP dat het “al verschrikkelijk genoeg is dat Wilders beveiliging nodig heeft”. “Als daar een lek in zit is dat extra zorgelijk.” Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat “er zo snel mogelijk moet worden uitgesloten dat er meer mis is in de beveiliging van Kamerleden”. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra wil opheldering over “over hoe de screening bij beveiliging van belangrijke posten verbeterd kan worden”.

Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) noemde het lek op Twitter woensdag “zeer ernstig”:

Twitter avatar MvanToorenburg M van Toorenburg Zeer ernstig. Weer een knauw in het veiligheidsgevoel. Opheldering beslist noodzakelijk. https://t.co/NAFO4UuKRo

Dinsdagnacht noemde Wilders het “onacceptabel” dat er een lek is bij de zogeheten DBB. “Als ik de Dienst (DBB) die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen, kan ik niet meer functioneren”, twitterde hij.

Wilders reageerde daarmee op een bericht van NRC, dat het lek dinsdagavond aan het licht bracht. Volgens hooggeplaatste functionarissen bij de politie zou een ervaren politieagent van Marokkaanse afkomst vertrouwelijke politie-informatie hebben gelekt aan leden van een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie die zich schuldig maakte aan heling en het witwassen van crimineel geld.

Lees ook: Agent bij dienst beveiliging lekte naar Marokkaans-Nederlandse criminelen.

Volgens de functionarissen was de bewuste agent belast met het maken van ‘omgevingsscans’: het verkennen van plekken waar bedreigde en bewaakte personen op bezoek komen. “Door het verspreiden van geheime politie-informatie van de beveiligingseenheid bestaat het risico dat kwetsbare en bedreigde personen gevaar lopen”, schreef NRC-redacteur Marcel Haenen dinsdag.

Politiebond: dit is een mokerslag

Ook bij de DBB is met “ontsteltenis” gereageerd op het nieuws over het lek. “Dit is daar als een mokerslag aangekomen”, zei voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond daarover tegen ANP. Volgens Struijs is de DBB een organisatie waar heel hard gewerkt wordt om het koninklijk huis en bedreigde politici te beveiligen:

“Er was tot voor kort nog sprake van overbelasting. Ze hebben op dat gebied een slag gemaakt. En dan nu dit.”