Oud-leider Hongkong krijgt twintig maanden cel

Hij gaf een belangenconflict bewust niet op aan de regering van Hongkong. Niet eerder werd iemand van zijn statuur in Hongkong veroordeeld.

Donald Tsang, met karakteristieke vlinderdas, en zijn vrouw arriveren bij de rechtbank.
Donald Tsang, met karakteristieke vlinderdas, en zijn vrouw arriveren bij de rechtbank. Foto Bobby Yip/Reuters

Donald Tsang (72), van 2005 tot en met 2012 bestuurlijk leider van Hongkong, is veroordeeld tot een celstraf van twintig maanden. Hij heeft zich in zijn tijd als leider schuldig gemaakt aan misdragingen in een publieke functie, zo meldt de South China Morning Post.

Hij gaf bewust het feit niet op dat hij met een vastgoedmagnaat over de huur van een huis in onderhandeling was. Tsang probeerde in het laatste deel van zijn ambtstermijn een overeenkomst te sluiten met Bill Wong voor het huren van een penthouse in de aan Hongkong grenzende Chinese stad Shenzhen, waar Tsang na zijn pensioen wilde gaan wonen.

Tegelijkertijd keurde hij drie aanvragen goed van radiozender Wave Media, waar Wong voor 20 procent aandeelhouder van was. Daardoor ontstond mogelijk een belangenconflict en Tsang had dat volgens de jury op moeten geven.

Statuur

Tsang werd van een andere aanklacht van verkeerde gedragingen vrijgesproken. Over een aanklacht van omkoping van 3,35 miljoen HK dollar (ruim 400.000 euro) kon de jury geen overeenstemming bereiken. Mogelijk volgt daar een nieuwe rechtszaak over.

Lees ook: Zakendoen in China, dat heeft altijd een prijs

Corruptie en misdragingen van politici zijn niet ongewoon in Hongkong, net als in de rest van China. Maar niet eerder werd iemand van de statuur van Tsang veroordeeld. Ook de rechter sprak zich daar over uit:

“Ik heb nog nooit in mijn juridische loopbaan een man van zo hoog zien vallen.”

De rechter verminderde Tsangs straf met tien maanden, omdat hij de publieke zaak zo lang gediend heeft. Van 1995 tot 2005 was hij achtereenvolgens actief als financieel en administratief secretaris van Hongkong. Daarna werd hij de hoogste bestuurder van Hongkong. Een selecte groep kiest de leider uit een aantal kandidaten die zijn goedgekeurd door de centrale regering in Beijing.