Inbraakpogingen bij mortuarium broer Kim Jong-un

Eerder arresteerde de politie vier mensen van verschillende nationaliteiten voor de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De Maleisische politiechef Khalid Abu Bakar spreekt tijdens een persconferentie.
De Maleisische politiechef Khalid Abu Bakar spreekt tijdens een persconferentie. Foto Manan Vatsyayana/ AFP

De Maleisische politie heeft extra politie-eenheden ingezet bij het mortuarium waar het lichaam van de vermoorde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zich bevindt. Er zouden pogingen zijn gedaan om in te breken in het mortuarium. Dat meldt Reuters. De politie gaf geen verdere informatie vrij.

De politie is op zoek naar een medewerker van de Noord-Koreaanse ambassade in Kuala Lumpur die mogelijk meer weet over de moord op de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Ook willen ze een medewerker van de Noord-Koreaanse luchtvaartmaatschappij ondervragen. De Noord-Koreaanse ambassade heeft inmiddels de Maleisische overheid gevraagd om de vrouwelijke verdachten die momenteel vastzitten vrij te laten.

De doodsoorzaak is nog niet officieel vastgesteld. Vooralsnog is het volgens de Maleisische autoriteiten duidelijk dat er geen sprake was van een verwonding of hartaanval. Twee vrouwen spoten vermoedelijk kort voor zijn dood een vloeistof op zijn gezicht die giftige stoffen bevatte. Op de handen van de vrouwen zijn sporen aangetroffen van de giftige vloeistof, liet de politie op woensdag weten tegen persbureau AP. “Wij geloven sterk dat deze moord gepland was en dat zij er voor getraind zijn”, aldus politiechef Khalid Abu Bakar.

Analyse: Kims halfbroer was niet machiavellistisch genoeg

Kim Jong-nam was de oudste zoon van Kim Jong-il, de vorige leider van Noord-Korea. Sinds 2003 woonde hij in het Chinese Macau. In 2001 raakte hij uit de gratie nadat hij op een Dominicaans paspoort naar Tokio wilde reizen en een nacht in de cel moest doorbrengen. Een eerdere moordpoging in 2012 mislukte.

Arrestaties

De politie pakte vorige week vier verdachten op, waarvan één Noord-Koreaan, twee vrouwen met een Vietnamees en een Indonesisch paspoort en een Maleisische man. Vier Noord-Koreaanse verdachten zijn Maleisië vermoedelijk op de dag van de moord ontvlucht, maar die hadden volgens de Maleisische autoriteiten geen diplomatiek paspoort. Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Noord-Korea achter de moord zit.

De moord heeft de band tussen Noord-Korea en Maleisië, één van de weinige bondgenoten van het land, op spanning gezet. Maleisië trok vorige week hun ambassadeur uit Noord-Korea terug. Ook kwam de Noord-Koreaanse ambassadeur in Kuala Lumpur onder vuur omdat hij “diplomatiek onbeleefde” uitspraken zou hebben gedaan.

    • Len Maessen