Na 75.000 woorden wist Jagger: ik herinner me niks

„De Dode Zeerollen van de rockliteratuur” noemt uitgever John Blake het autobiografisch manuscript van Mick Jagger waarop hij de hand wist te leggen. Blake, ex-popjournalist en co-auteur van het spraakmakende Up and Down With the Rolling Stones (1976), behoort tot Jaggers inner circle en heeft de Stoneszanger beloofd dat hij het nooit zal publiceren. Het keurig getypte pak papier beslaat 75.000 woorden en ligt op een geheime, veilige plek.

Juist omdat er zoveel onzin beweerd werd in ongeautoriseerde boeken, liet Jagger zich begin jaren tachtig door uitgever Lord Weidenfeld overhalen zijn autobiografie te schrijven. Jagger riep de hulp in van bandarchivaris Bill Wyman, maar die weigerde medewerking omdat hij aan zijn eigen boek werkte. Tijdens het schrijven stelde Jagger vast dat hij zich te weinig details herinnerde voor een coherent levensverhaal.

Het voorschot van 1 miljoen pond gaf hij terug. Het manuscript kwam onder geheimzinnige omstandigheden in bezit van John Blake. In The Spectator schrijft hij dat er weinig bekentenissen in staan over seks en drugs. Wel prachtige anekdotes, zoals de keer dat Mick na twee jaar op wereldtournee terugkeerde naar zijn geboorteplaats Dartford. Het eerste wat zijn moeder zei: „Michael, je háár!”

    • Jan Vollaard