Multinationals

EU pakt belastingontwijking aan, Apple protesteert

Het wordt moeilijker voor multinationals om in de Europese Unie met creatieve ingrepen belasting te ontwijken. Daartoe zijn dinsdag stappen genomen op een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de EU-lidstaten.

De EU wil korte metten maken met scenario’s waarbij bedrijven verschillen in het belastingrecht tussen EU-staten gebruiken om in de praktijk nauwelijks belasting te betalen. Zo registreren veel bedrijven brievenbusfirma’s in Nederland om belasting te ontwijken, een opzet bekend als de Dutch Sandwich. Soms wordt deze constructie gebruikt in combinatie met een Double Irish, waarbij winsten door een Iers dochterbedrijf worden gesluisd. Multinationals als Starbucks, Google en Apple maken gebruik van deze methoden.

Apple protesteerde eerder deze week tegen een naheffing van 13 miljard euro die de EU het bedrijf vorig jaar oplegde wegens jarenlange belastingontwijking. Apple vindt dat het ‘recht heeft op goed bestuur’, aldus een verklaring die uitlekte naar de Financial Times. Brussel zou de Ierse wet verkeerd interpreteren en daarvan zou Apple het slachtoffer zijn.

De nieuwe regels, die nog door het Europees Parlement moeten worden goedgekeurd, zouden op 1 januari 2020 moeten ingaan. Nederland had eerder gepleit voor uitstel tot 2024. (NRC)