Mogelijk boete voor Oostenrijk om verkeerde budgetdata

De Oostenrijkse deelstaat Salzburg zou in 2012 en 2013 verkeerde informatie aan de Europese Commissie hebben gegeven over schuldcijfers.

Foto Yves Herman/REUTERS

De budgetwaakhond van de Europese Commissie wil Oostenrijk een boete opleggen van 29,8 miljoen euro omdat de deelstaat Salzburg verkeerde data zou hebben doorgegeven over schulden. Dat meldt persbureau AP. Volgens de Commissie leverde Salzburg in 2012 en 2013 verkeerde informatie aan over schulden en het budgettekort. Daarin is de regering van de deelstaat nalatig geweest.

De uitspraak van de Commissie is slechts een voorstel. De lidstaten moeten nog stemmen over het opleggen van een mogelijke boete. De onjuistheden in de data werden in ieder geval in april 2014 gecorrigeerd, aldus eurocommissaris Marianne Thyssen tegen AP. Bovendien bestaan er ‘geen twijfels’ over de accuratesse van de algemene data die Oostenrijk de afgelopen jaren aanleverde. Wel merkte ze op dat de Europese Commissie op blijft letten, want “betrouwbare statistieken zijn van groot belang bij de beleidsmaking.”

Tot nu toe heeft geen enkel Europees land een dergelijke boete opgelegd gekregen. Wel kregen Spanje en Portugal bijna een boete vanwege hun begrotingstekort.

Lees ook: Europese Commissie: geen boetes voor Spanje en Portugal

De Europese Unie mag een lidstaat een boete van tot 0,2 procent van het bruto binnenlands product opleggen. Omdat Oostenrijk goed heeft meegewerkt aan het onderzoek krijgt het land echter een veel lager boetevoorstel.

    • Len Maessen