Man die naar Syrië probeerde te reizen krijgt 19 maanden cel

Martijn N. zegt zelf dat hij in Syrië wilde wonen en trouwen. Uit gevonden teksten en berichten op zijn telefoon blijken jihadistische motieven.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Martijn N. is veroordeeld tot 31 maanden cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De 23-jarige Hagenaar deed tot twee keer toe een poging om naar Syrië te reizen om zich daar aan te sluiten bij terreurbeweging Islamitische Staat. De eis van het OM was 42 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk.

De rechter “wil met deze straf een signaal afgeven, ter afschrikking van anderen die vergelijkbare plannen hebben”. Dat de straf lager uitvalt dan de eis heeft te maken met het feit dat N. zich niet daadwerkelijk heeft kunnen aansluiten bij de jihadistische strijdgroep. Ook zat hij vijf maanden vast in Turkije bij zijn eerste poging naar Syrië te reizen.

Die eerste poging vond plaats in 2014. Na vijf maanden werd N. door Turkije naar Nederland uitgezet. Interpol registreerde N. als terreurverdachte. In mei 2016 volgde een tweede poging van N., ondanks dat zijn paspoort was ingenomen.

Hij reisde via Düsseldorf naar Istanbul op zijn nog niet ingenomen identiteitskaart. Zijn plan was om na Istanbul via Bulgarije naar de Turks-Syrische grens te gaan. Toenmalig minister van Justitie en Veiligheid Ard van der Steur (VVD) kon door een telefoonstoring niet op tijd een arrestatiebevel uitvaardigen. In Turkije werd hij opnieuw opgepakt en naar Nederland overgebracht.

Reisinstructies

N. beweerde naar Syrië te willen om te trouwen en wonen. Hij ontkende tijdens de rechtszaak radicaal gedachtegoed te hebben, al zei hij wel: “De islamitische wetgeving heeft mijn voorkeur”.

Uit berichten op zijn telefoon bleek echter dat hij contact had met jihadist Soufiane Z. die al in Syrië was en hem ook reisinstructies gaf. Ook zijn er radicale, in het Arabisch geschreven teksten bij N. gevonden. Daar stond onder meer in:

“Ik wil bloed, bloed, bloed en steken, steken, steken.”

En:

“Lof zij Allah, ik ben overwinnaar door hulp van Allah. De Islamitische Staat is ontstaan/opgericht ik dank jullie zeer mijn broeders.”

Extra doordrongen

Officieel is N. veroordeeld voor “een poging om deel te nemen aan een criminele terroristische organisatie en het voorbereiden van moord, doodslag en brandstichting met een terroristisch oogmerk”. De rechtbank zegt het N. zwaar aan te rekenen twee keer gepoogd te hebben naar Syrië te reizen: “Hij moet op dat moment extra doordrongen zijn geweest van het feit dat hij iets strafbaars aan het doen was.”

N., die zichzelf Latief noemde, is de zoon van Nederlandse vader en Tanzaniaanse moeder. Na zijn achttiende zou hij geradicaliseerd zijn. Uit verklaringen van zijn vader bleek dat N. gezegd had achter IS te staan.

    • Joram Bolle